Vrouw krijgt celstraf en tbs met voorwaarden voor reeks autobranden in Boxtel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrouw krijgt celstraf en tbs met voorwaarden voor reeks autobranden in Boxtel
's-Hertogenbosch, 21 maart 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 36-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden en tbs met voorwaarden voor meerdere brandstichtingen en een poging daartoe. Ook is ze veroordeeld voor bedreiging van agenten en stalking van haar ex-partner.

De vrouw stak in de periode van 5 tot en met 12 juni vorig jaar 5 auto's in brand en probeerde ook nog een zesde auto aan te steken in Boxtel. Volgens de rechtbank was er in een aantal gevallen sprake van dezelfde werkwijze. De vrouw legde aanmaakblokjes bij of op een wiel van de auto en stak die in brand. De branden waren op korte afstand van haar toenmalige woning en daar trof de politie veel aanmaakblokjes aan, terwijl ze hiervoor geen redelijke verklaring kon geven. Verder zocht ze veelvuldig naar informatie over de branden op het internet.
De officier van justitie had nog 3 andere autobranden en 1 brand in een containerruimte aan de vrouw toegeschreven. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat zij hiervoor verantwoordelijk is en spreekt haar daarvan vrij.

De vrouw werd vandaag ook veroordeeld voor het bedreigen van politieagenten. Ze dreigde in mei vorig jaar het politiebureau in Boxtel op te blazen met een granaat. Bovendien maakte de vrouw zich schuldig aan het stalken van haar ex-partner door hem vele sms'jes en WhatsApp-berichten te sturen.

Grote onrust

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de vrouw grote materiële schade heeft veroorzaakt. Bovendien veroorzaakte de reeks brandstichtingen grote onrust in Boxtel en zorgde het voor gevoelens van angst en onveiligheid in de gemeenschap. De verdachte is eerder veroordeeld voor bedreiging en belaging, maar dit weerhield haar er kennelijk niet van opnieuw in de fout te gaan. Anderzijds beschouwt de rechtbank haar als verminderd toerekeningsvatbaar. Een psychiater en psycholoog stellen namelijk dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en ziekelijke stoornis van de geestvermogens. Om de maatschappij te beschermen, legt de rechtbank naast een gevangenisstraf ook tbs met voorwaarden op. De vrouw moet zich onder meer klinisch laten behandelen en aansluitend meewerken aan een behandel- en begeleidingstraject voor resocialisatie en nazorg.

Uitspraak

Meest gelezen berichten