Laden...

Vrouw mag honden alleen overdag in achtertuin (uit)laten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrouw mag honden alleen overdag in achtertuin (uit)laten
's-Hertogenbosch , 13 mei 2015

Een vrouw uit Reusel mag haar honden alleen overdag in haar achtertuin (uit)laten, mits ze niet meer dan vijf honden houdt. De gemeente Reusel-De Mierden heeft voldoende rekening gehouden met alle betrokken belangen in een geschil over geluidsoverlast van de honden. Dat besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De vrouw houdt de zogenaamde vlinderhondjes als hobby. Haar buurman verzocht de gemeente in november 2012 handhavend op te treden, omdat hij last heeft van de blaffende honden. De gemeente verklaarde het bezwaar van de man ongegrond. De rechtbank besliste op 9 augustus 2013 echter dat de gemeente een nieuw besluit moest nemen. Daarop legde de gemeente een last onder dwangsom op aan de vrouw en mag zij haar honden vanaf halverwege de avond tot de vroege ochtend niet meer in haar achtertuin (uit)laten, tenzij ze niet meer dan vijf honden houdt. Tijdens de geluidsmeting die de gemeente in oktober 2013 heeft gehouden, had de vrouw zestien honden in haar tuin. Zowel de man als de vrouw stapte naar de rechter om de beslissing van de gemeente aan te vechten.
 
Volgens de vrouw was de geluidsmeting die de gemeente liet uitvoeren onzorgvuldig, onvolledig en onbetrouwbaar. Verder stelt ze dat het besluit disproportioneel is, omdat ze nu te zeer beperkt is om haar achtertuin te gebruiken. Ook de man twijfelt aan de zorgvuldigheid van de geluidsmeting, maar vindt juist dat zijn buurvrouw nog te veel gelegenheid krijgt om haar honden in de achtertuin te laten. Hij stelt dat er ook overdag geluidsoverlast van de honden wordt ondervonden en vindt de opgelegde last onder dwangsom daarom te beperkt.
 
De rechtbank oordeelt dat niet meer ter discussie kan worden gesteld of de honden van de vrouw geluidsoverlast veroorzaken, omdat in de uitspraak van augustus 2013 al is geconcludeerd dat dat het geval is. Tijdens een buurtonderzoek dat naar aanleiding van een handtekeningenactie van de man is gehouden, hebben omwonenden verklaard wanneer het geblaf van de honden in belangrijke mate overlast geeft. De rechtbank oordeelt dat de gemeente bij het vaststellen van de tijden waarop de honden niet in de achtertuin mogen worden (uit)gelaten, mocht aansluiten bij de door de omwonenden genoemde tijden. Volgens de rechtbank heeft de gemeente voldoende rekening gehouden met alle betrokken belangen. Hierbij is in aanmerking genomen dat het de vrouw vrijstaat om haar honden op de tijden dat ze deze niet in haar achtertuin mag uitlaten, daarbuiten uit te laten.

Uitspraken