Laden...

Vught moet opnieuw beslissen over komst hotel aan IJzeren Man

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vught moet opnieuw beslissen over komst hotel aan IJzeren Man
's-Hertogenbosch, 21 mei 2019

De gemeente Vught moet op korte termijn een nieuw besluit nemen over het al dan niet verlenen van een vergunning voor de aanleg van een uitrit en de bouw van een hotel bij de IJzeren Man. Dit bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De gemeente heeft bij een eerdere weigering onvoldoende uitleg gegeven.

De eigenaar van het perceel vlakbij de recreatieplas in Vught verzocht in 2005 een vergunning om een hotel te bouwen. Na lang procederen werd dat verzoek definitief geweigerd en in 2015 is de grondeigenaar door deze rechtbank failliet verklaard. De curatoren in het faillissement zien nog steeds heil in het realiseren van een hotel op de beoogde locatie. In december 2016 deden zij daarom een aanvraag voor het bouwen van een kleiner hotel. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vught weigerde die vergunning in februari 2017 te verlenen. Daarnaast weigerde de gemeente een verkeersbesluit te nemen, zodat het perceel niet voor gemotoriseerd verkeer bereikbaar is. Ook mag er geen uitrit worden aangelegd om het perceel met de openbare weg te verbinden. De curatoren stapten daarop naar de rechter.

Oordeel rechtbank

Het perceel waar gebouwd zou moeten worden heeft een horecabestemming maar is volledig omringd met een natuurbestemming. In dat gebied is geen autoverkeer toegestaan. De curatoren merken volgens de rechtbank terecht op dat zij niets hebben aan een horecabestemming waarop een hotel mag worden gebouwd, als je dit hotel niet met een auto kunt bereiken. De gemeente is hier in haar beslissing om de vergunning te weigeren niet op ingegaan. De rechtbank oordeelt verder dat de gemeente ook de gevolgen voor de verkeersveiligheid van een aparte uitrit niet goed heeft onderzocht. Daarom is ook de weigering van die vergunning onvoldoende gemotiveerd.
Dit alles wil nog niet zeggen dat het hotel er gaat komen. Het gaat de rechtbank namelijk te ver om in deze zaak zelf toestemming te verlenen voor die bouw, vooral omdat het voor de rechtbank nog onduidelijk is of de gevolgen voor de verkeersveiligheid van een uitrit (on)aanvaardbaar zijn. Volgens de rechtbank heeft de behandeling van deze zaken al lang genoeg geduurd. De gemeente moet daarom binnen 12 weken een nieuw besluit nemen over de uitrit en mag pas daarna beslissen over de vergunning voor de bouw van het hotel.

Uitspraak