Laden...

Waalwijk gaf onvoldoende uitleg in plannen voor nieuwe haven, randweg en industriegebied

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Waalwijk gaf onvoldoende uitleg in plannen voor nieuwe haven, randweg en industriegebied
's-Hertogenbosch, 18 april 2024

De plannen voor de bouw van een nieuwe haven, een bedrijventerrein en een randweg in Waalwijk kunnen vooralsnog niet worden uitgevoerd. De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de provincie in de verschillende vergunningen aan de gemeente Waalwijk onvoldoende uitleg gaf, met name als het gaat om stikstofneerslag op natuurgebieden in de buurt, onder andere de Loonse en Drunense Duinen. De provincie moet binnen twee weken laten weten of zij de gebreken gaat herstellen. 

In april 2021 diende de gemeente drie vergunningsaanvragen bij de provincie Noord-Brabant in, onder andere voor de aanleg van de nieuwe Oostelijke insteekhaven, de uitbreiding van bedrijventerrein Haven 8 Oost en een nieuwe randweg. De drie projectlocaties liggen op zo’n 2 kilometer afstand van de Natura 2000-gebieden Langstraat en Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen.

De projecten zorgen voor een toename van de stikstofneerslag op de natuurgebieden. Om ze toch mogelijk te maken, maakte de gemeente gebruik van intern en extern salderen. Haven 8 Oost en de Insteekhaven worden gebouwd op agrarische grond die nu nog wordt bemest. De natuurvergunning die daarvoor is afgegeven, wordt in de toekomst dus gebruikt voor het nieuwe project (intern salderen). Daarnaast gebruikt de gemeente drie vergunningen van veehouderijen in de omgeving (extern salderen). Daarmee wordt de stikstof van het project gecompenseerd. In september 2022 verleende de provincie de vergunningen voor de projecten. 

Stichting van GOL naar Beter (VGNB) uit Drunen maakte hiertegen bezwaar en stapte naar de rechter. Volgens hen kloppen de stikstofberekeningen niet en veroorzaken de drie projecten te veel schade aan de natuurgebieden. 

Stikstofberekening

Bij het bepalen van de stikstofgevolgen voor de natuurgebieden, is gebruik gemaakt van een rekenmodel (AERIUS Calculator 2021). In de nieuwe natuurvergunningen voor de projecten heeft de gemeente wél berekend wat de gevolgen zijn van het toekomstige gebruik van de haven en de andere projecten, maar dat heeft ze niet gedaan voor het daadwerkelijk realiseren, van de projecten, concludeert de rechtbank. De stichting voert terecht aan dat de gemeente dit wel had moeten doen. 

De rechtbank oordeelt verder dat alleen gebruik mag worden gemaakt van intern en extern salderen, zoals de gemeente in haar berekening deed, maar alleen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Volgens de rechtbank legt de provincie onder meer onvoldoende uit dat er rondom het extern salderen aan die voorwaarden is voldaan. 

De provincie zal per Natura 2000-gebied moeten aangeven hoe het ermee gaat. Als er sprake is van verslechtering, moet de gemeente uitleggen hoe deze verslechtering tijdig wordt voorkomen. Zij moet tevens aannemelijk maken of er sprake is van een daling van de stikstofneerslag op de verschillende natuurgebieden. 

Binnen twee weken moet de provincie laten weten of ze met het herstellen van de gebreken aan de slag gaat. De partijen krijgen daarna eerst de mogelijkheid om te reageren op de herstelbesluiten van de provincie.  

Uitspraak