Laden...

Waarom geen spreekrecht voor stiefmoeder en -zus van het 15-jarige Eindhovense meisje?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Waarom geen spreekrecht voor stiefmoeder en -zus van het 15-jarige Eindhovense meisje?
's-Hertogenbosch, 02 november 2015

Vandaag behandelt de rechtbank Oost-Brabant de zaak van de verdwijning en de dood van een 15-jarig Eindhovens meisje. De advocaat van de stiefmoeder en stiefzus van het meisje verzocht vandaag om spreekrecht voor hen. De rechtbank heeft beslist dat zij volgens de wet geen nabestaanden zijn en kan hen dus geen spreekrecht toekennen.

Bij de beslissing heeft de rechtbank onder meer aangegeven dat de wet expliciet omschrijft wie er onder nabestaanden wordt verstaan. De stiefmoeder en stiefzus zijn geen bloedverwanten. De rechtbank snapt dat de stiefmoeder en stiefzus nabestaanden zijn in de ruimste zin van het woord, maar kan hen geen spreekrecht geven, omdat ze dat volgens de wet niet zijn. De rechtbank vindt het op de weg liggen van de wetgever om eventueel de wet ten aanzien van nabestaanden en spreekrecht aan te passen of uit te breiden.

Ondanks dat er geen spreekrecht bestaat, is er wel de mogelijkheid dat de stiefmoeder en stiefzus bij hun ‘vordering benadeelde partij’ toelichten wat de verdwijning en de dood van het meisje met hen heeft gedaan. Hier krijgen zij vanmiddag de gelegenheid voor.

Uitspraken