Woning en garage in Drunen mogen 3 maanden worden gesloten na vondst hennepkwekerij

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Woning en garage in Drunen mogen 3 maanden worden gesloten na vondst hennepkwekerij
's-Hertogenbosch , 18 augustus 2015

De burgemeester van de gemeente Heusden hoeft niet te wachten met het sluiten van een woning en garage in Drunen voor 3 maanden totdat hij op het bezwaar van de bewoonster heeft beslist. Dit oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De politie vond op 18 juni van dit jaar een kweekruimte voor hennepplanten in een garage in Drunen. Naast allerlei attributen voor een hennepkwekerij werden hennepresten gevonden, waaruit kon worden opgemaakt dat er minstens 1 eerdere hennepoogst is geweest. De vrouw woont met haar 2 minderjarige kinderen in bij haar schoonvader, die eigenaar is van de woning en de vrijstaande garage. De vrouw heeft de garage verhuurd aan een ander.
De burgemeester van de gemeente Heusden liet na de vondst weten dat de woning en het erf vanaf 20 augustus voor 3 maanden worden gesloten. De vrouw maakte hiertegen bezwaar en vroeg de rechter een voorlopige voorziening te treffen.
 
De vrouw stelt dat de burgemeester de woning en garage niet mag sluiten. Er is geen in werking zijnde hennepkwekerij gevonden en het bezit van attributen voor een hennepkwekerij is niet strafbaar. Ook stelt de vrouw dat zij eerst een waarschuwing had moeten krijgen en dat de burgemeester er rekening mee had moeten houden dat haar 2 minderjarige kinderen bij haar wonen.
De burgemeester stelt dat hij in dit geval mag overgaan tot sluiting omdat in de garage een professionele hennepkwekerij in werking is geweest, alle attributen om een professionele hennepkwekerij op te richten aanwezig waren, sprake is van diefstal van stroom en de wijze waarop de kwekerij van stroom werd voorzien een gevaar opleverde voor bewoners en de directe omgeving.
 
Hoewel vooralsnog onbekend is of de aangetroffen hennep de maximale hoeveelheid voor eigen gebruik overschrijdt, is de voorzieningenrechter van oordeel dat de burgemeester, gelet  op het geheel van de in de garage aangetroffen zaken, aannemelijk heeft gemaakt dat de hennep aanwezig was voor de verkoop, aflevering of verstrekking daarvan. De burgemeester heeft zich ook op het standpunt mogen stellen dat in dit geval geen sprake is van een minder ernstig feit waarbij met een schriftelijke waarschuwing kan worden volstaan. Ook oordeelt de voorzieningenrechter dat de burgemeester geen aanleiding hoefde te zien om af te wijken van zijn beleid vanwege het feit dat er 2 minderjarige kinderen in de woning verblijven.

Uitspraken

Meest gelezen berichten