Zware aanhanger rijdt woning binnen in Heeze: taakstraffen voor bestuurder en directeur

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Zware aanhanger rijdt woning binnen in Heeze: taakstraffen voor bestuurder en directeur
's-Hertogenbosch, 11 augustus 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 55-jarige man uit Bergeijk en een 62-jarige man uit Someren veroordeeld tot taakstraffen van 80 uur. Ook krijgen de mannen ieder een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. Het duo was verantwoordelijk voor een verkeersongeval waarbij een zware aanhanger een woning binnenreed en de bewoner verwondde.

De 55-jarige verdachte reed in augustus 2015 als bestuurder van een loader met aanhangwagen (gewicht: ruim 20.000 kilo) over de openbare weg in Heeze. Tijdens de rit brak een oog van een koppelpen af waardoor de aanhanger loskwam van de loader en een woning binnenreed. De bewoner zat in de woonkamer en liep door het ongeval een breuk in een ruggenwervel op. De woning was zo beschadigd dat deze uiteindelijk is gesloopt.

Allebei een wezenlijk aandeel

De rechtbank oordeelt dat zowel de bestuurder als de 62-jarige directeur van het bedrijf waarvoor de bestuurder werkte, schuldig is aan het ongeval. Ze hadden namelijk allebei een wezenlijk aandeel in de reeks van gebeurtenissen. Beide mannen wisten dat de aanhanger niet was voorzien van remmen. Bovendien had de directeur op de ochtend van het ongeval de originele koppelpen van de loader vervangen door een zelfgemaakt exemplaar. Hierdoor bestond er geen enkele waarborg meer dat de aanhangwagen veilig was gekoppeld aan de loader. De bestuurder wist dit, maar maakte hiertegen geen bezwaar. De directeur gaf de bestuurder vervolgens opdracht naar Tilburg te rijden zonder dat de nieuwe koppeling was getest. De rechtbank veroordeelt de bestuurder daarom voor aanmerkelijk onvoorzichtig gedrag. De directeur gaf feitelijk leiding aan de gebeurtenissen en is daarom medeverantwoordelijk.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank ook mee dat de verdachten de gevolgen van het ongeval nooit gewild hebben en dat zij de ernst van het door hen aangedane leed inzien. Daarnaast is gebleken dat de mannen samen met het slachtoffer uit eten zijn gegaan en dat zij ook nu nog, bijna 2 jaar na het incident, met elkaar op goede voet staan. Omdat de mannen voor hun baan afhankelijk zijn van hun rijbewijs, legt de rechtbank de rijontzegging voorwaardelijk op.

Uitspraken