Laden...

Penningmeester veroordeeld tot maandenlange celstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Penningmeester veroordeeld tot maandenlange celstraf
Almelo, 30 oktober 2023

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 76-jarige man tot een gevangenisstraf van 8 maanden. De man was penningmeester van een stichting en heeft ruim zeven jaar lang geld gestolen van de rekening van de stichting en geschriften valselijk opgemaakt en die geschriften gebruikt. Naast de gevangenisstraf moet de man ook ruim 90.000 euro terugbetalen.

Leven op grote voet

Als penningmeester had de man beschikking over de rekening van de stichting. Met de pinpas van de stichting heeft hij jarenlang geld opgenomen bij betaalautomaten en betaalde hij dagelijkse boodschappen, etentjes, kleding, brandstof voor de auto, de inrichting van een werkkamer en een auto. Daarnaast deed hij betalingen aan een deurwaarder voor privéschulden met geld van de stichting. De rechtbank veroordeelde de man daarom voor diefstal. Naast de diefstal maakte de man zich ook vier jaar lang schuldig aan valsheid in geschrifte. Hij gebruikte kennis en ervaring opgedaan in zijn werkzame leven om jaarrekeningen, de toelichtingen daarop en de verantwoording daarvan, zelf op te maken en te doen alsof deze waren opgemaakt door een accountskantoor.

Misbruik van vertrouwen

De man heeft met zijn handelwijze niet alleen op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van het nietsvermoedende bestuur van de stichting en dat vertrouwens beschaamd, maar ook de goede naam van een accountantskantoor aangetast met zijn handelwijze. Dat dat de man zich enkel heeft laten leiden door zijn eigen gewin en geen rekening heeft gehouden met de grote financiële gevolgen van zijn handelen voor de stichting, rekent de rechtbank de man zwaar aan.

Uitspraken