Laden...

Vijf vragen aan een juridisch medewerker bij het team Familie en Jeugd van de rechtbank Overijssel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Vijf vragen aan een juridisch medewerker bij het team Familie en Jeugd van de rechtbank Overijssel
Aniek in toge 
 
 

Wat doe je binnen de Rechtspraak?

"Mijn naam is Aniek Albers en ik ben juridisch medewerker bij het team Familie en Jeugd van de rechtbank Overijssel. Binnen dit team houd ik mij bezig met zaken op het gebied van de Wvggz en de Wzd (verplichte zorg), jeugdzaken (kinderbeschermingsmaatregelen) en familiezaken (gezag- en omgangszaken)."

 

Kun je daar iets meer over vertellen?

Als juridisch medewerker ben ik nauw betrokken bij de rechtspraak. Voordat de rechter met het dossier aan de slag gaat, bekijk ik het dossier en bereid ik de zitting voor. Ik beoordeel de juridische grondslag van het verzoek en geef de standpunten van partijen weer. Daarnaast zoek ik bijbehorende jurisprudentie en beoordeel ik of er informatie ontbreekt en of er bijzonderheden zijn. Vervolgens zit ik tijdens de rechtszitting als griffier naast de rechter om te notuleren. In het geval partijen in hoger beroep gaan dan wordt dit proces-verbaal van de zitting naar het hof gestuurd, zodat zij weten wat er besproken is in de rechtbank. Na de zitting raadkamer ik met de rechter en schrijf ik de conceptuitspraak.

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik heb elke week minstens een zitting, waar gemiddeld zes tot acht zaken op staan. De jeugd- en familiezaken zijn op de rechtbank. De verplichtezorgzaken doen we in de zorginstelling waar de persoon verblijft. Ik ga dan samen met de rechter de hele dag op pad in de dienstauto. Ik merk dat vaak wordt gedacht dat het griffieren tijdens de zitting de enige taak van de juridisch medewerker is. Niets is minder waar. De rest van de week gebruik ik om zaken voor te bereiden en uit te werken. Ook zijn er geregeld vergaderingen met juridisch medewerkers of het hele team.

Daarnaast volg ik nog cursussen bij het opleidingscentrum van de Rechtspraak (SSR). Dit zijn niet alleen vakinhoudelijke cursussen, maar ook cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Verder vind ik het leuk om te helpen bij activiteiten van de rechtbank, zoals de jaarlijkse Open Dag.

 

Wat is het leukste aan jouw werk?

Dat is voor mij zeker de zitting zelf, waarbij ik het nog steeds bijzonder vind om mijn toga aan te trekken! Je hebt het dossier al voorbereid, maar op zitting komen de verhalen en standpunten van partijen pas echt tot leven. Van tevoren heb je soms al een idee welke kant het op moet gaan, maar na het aanhoren van partijen kan dit zo veranderen. Het is belangrijk om niet te snel een oordeel te vormen, iedereen in zijn waarde te laten en iedereen zijn verhaal te laten doen. Een zaak is niet altijd zo zwart-wit als van tevoren gedacht.

Aniek achter de computer 
 
 

 

medewerkers in toga op een trap

Hoe ben je bij de Rechtspraak terecht gekomen?

Vlak voor het afronden van mijn master Privaatrecht heb ik meegedaan aan SummerCourt van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie (een aanrader!). Tijdens deze week heb ik veel mensen gesproken over hun werk bij de rechtbank en (onder andere) meegelopen bij het team Familie en Jeugd. Waar ik de eerste jaren van mijn studie een stoffig beeld had van de rechtspraak, is dit tijdens mijn laatste studiejaar helemaal veranderd. Toen er vlak na SummerCourt een vacature kwam heb ik meteen gesolliciteerd.

Waar word jij nu blij van op een werkdag? Wat geeft je energie?

Het geeft mij voldoening als partijen op zitting dichter tot elkaar komen of zelfs overeenstemming bereiken, vaak met hulp van de rechter. Of als een zaak een tijdje is aangehouden om hulpverlening in te zetten en partijen daarna zichtbaar resultaat hebben bereikt, waardoor de situatie voor het hele gezin is verbeterd. Waar ik ook erg blij van word, is als mijn conceptuitspraak zonder al te veel wijzigingen van de rechter de deur uit gaat. Verder ben ik een groot voorstander van ‘klare taal’ en ben ik tevreden als uitspraken in begrijpelijke taal zijn geschreven.

 

Wat zou je missen als het er niet meer was?

Het contact met mijn collega’s. De manier van werken en de collegialiteit binnen de rechtbank valt mij echt op. Mijn collega’s zijn betrokken, gedreven in hun werk en het is nooit saai. Dit zorgt voor een prettige werksfeer waardoor ik met plezier naar mijn werk ga.

 

Waarom zou je anderen deze baan aanraden?

Het is inhoudelijk interessant werk waarbij ik iedere keer andere juridische vraagstukken zie. Hoewel veel verzoeken zijn gebaseerd op dezelfde juridisch grondslag is geen enkele zaak hetzelfde. Persoonlijk vind ik het familie- en jeugdrecht zo boeiend, omdat het menselijke aspect een grote rol speelt in deze zaken. Voor de mensen om wie het gaat kan de uitkomst van de procedure behoorlijk ingrijpen in hun leven. Ik vind het interessant om van dichtbij de beweegredenen van een rechter te ervaren. Waarom komt de rechter tot een bepaalde beslissing, welke argumenten horen daarbij en hoe brengt de rechter dit over naar partijen? Hierbij is het (leren) schrijven van een uitspraak een vaardigheid die altijd en overal van pas komt.