Laden...

Vreemdelingenrechter Van Meel vertelt over de hereniging van moeder en dochtertje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Vreemdelingenrechter Van Meel vertelt over de hereniging van moeder en dochtertje

Die zaak vergeet ik nooit

Ik doe een kleine 20 jaar vreemdelingenzaken, waarvan 6 jaar als rechter en rechter-plaatsvervanger. In al die jaren heb ik meerdere zaken gezien die ik om uiteenlopende redenen nooit zal vergeten. Zo had ik nog niet zo lang geleden een zaak op zitting waarbij een jonge vrouw uit Guinee vroeg om een verblijfsvergunning voor haar jonge dochtertje. De vrouw had al een verblijfsvergunning asiel, omdat zij onder andere problemen had met haar ex-man. Ze had hun dochtertje achter moeten laten bij een familielid van haar ex-man. Het contact met dit familielid was lange tijd verloren. Toen dit weer was hersteld, had de IND de verblijfsvergunning al afgewezen en had de vrouw gevraagd of de rechtbank zich erover wilde buigen.

 

 

“Het meisje schrok zo erg dat ze wegliep naar een andere stad”

Het kleine meisje liep weg naar een andere stad

De IND had de aanvraag onder meer afgewezen, omdat de vader geen toestemmingsverklaring had ondertekend. Dat is in principe een belangrijke voorwaarde om kinderontvoering tegen te gaan, maar er zijn uitzonderingen op mogelijk. De moeder had gezegd dat zij de verklaring niet durfde te vragen, omdat ze vreesde voor de consequenties. Ze kreeg gelijk. Toen het familielid uiteindelijk om de verklaring vroeg bij de vader, werd hij zo boos dat hij dreigde het dochtertje weg te halen en haar ergens anders te laten wonen. Toen het kleine meisje dat hoorde, schrok ze zo erg dat ze wegliep naar een andere stad. Het meisje werd daar opgevangen door een vreemde vrouw. Zij wist uiteindelijk contact te leggen met het familielid.

Moeder en IND komen er samen uit

Tijdens deze zitting kwamen moeder en de IND er samen uit: er was in dit specifieke geval geen toestemmingsverklaring van de vader meer nodig. Er werd ook niet van het meisje verwacht dat ze bij haar vader zou gaan wonen. Het moest wel nog duidelijk worden dat dit meisje echt het dochtertje was van de vrouw. Daarom was DNA-onderzoek nog nodig. De advocaat zegde toe dat te begeleiden en in goede banen te leiden.

Meewerkende en oplossingsgerichte procesvertegenwoordiger en advocaat

Een aantal dingen maakten indruk op mij: de achtergrond van deze situatie en de kwetsbaarheid van het dochtertje, de moeder die zich – zo begrijpelijk – enorm veel zorgen maakte over haar dochtertje, maar ook de meewerkende en oplossingsgerichte procesvertegenwoordiger en advocaat.

Visum verleend: hereniging moeder en dochter in Nederland

Een paar maanden na de zitting kregen de juridisch medewerker en ik bericht dat het beroep werd ingetrokken: er was een visum verleend. Het meisje mag naar Nederland komen en kan worden herenigd met haar moeder. Ik hoop van harte dat het met hen beide goedkomt.