Laden...

De werkdag van beveiligingsadviseur Frank Nijsink

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > De werkdag van beveiligingsadviseur Frank Nijsink

Veiligheid staat bij de rechtbank voorop. De bodes- beveiligers en parketpolitie zorgen samen voor de veiligheid van bezoekers en collega's binnen de rechtbank. Beveiligingsadviseur Frank Nijsink van de rechtbank Overijssel is ook iedere dag bezig om de rechtbank nóg veiliger te maken. Frank neemt je mee in zijn werkdag en vertelt wat er allemaal bij het werk van een beveiligingsadviseur komt kijken.

07:30 uur

Frank komt al vroeg aan in de rechtbank. Hij start zijn computer op en pakt ondertussen iets te drinken. Hij beantwoordt wat e-mails en ondertussen komt stagiaire Romy van Wijnen ook binnen. Romy studeert Integrale Veiligheidskunde en loopt sinds september stage bij de rechtbank Overijssel. Ze praten even bij over het weekend en natuurlijk over wat er deze week allemaal op de planning staat. ‘Vandaag is een afwisselende werkdag met veel overleggen’, vertelt Frank. Onder andere het maandelijkse overleg met de parketpolitie in Zwolle en een overleg met de werkgroep van de nieuwbouw staan in zijn agenda.

 

 

09:00 uur

Tijd om richting de parketpolitie te gaan samen met Arno Huijsmans, hij is de teamleider van de bode-beveiliging. De collega’s van de parketpolitie zijn onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens een zitting. Tijdens het maandelijkse overleg praten ze bij over hoe risicovolle zittingen afgelopen maand zijn gegaan en welke risicovolle zittingen er de komende tijd op de planning staan. ‘We bespreken dan welke beveiligingsmaatregelen eventueel genomen moeten worden voor risicovolle zittingen. Voor de veiligheid van onze medewerkers en bezoekers is het belangrijk om te weten of er bijvoorbeeld veel mediabelangstelling is of dat procespartijen gescheiden moeten worden opgevangen in de rechtbank. In sommige gevallen is het nodig om van te voren te overleggen met de rechter, de communicatieafdeling, de parketpolitie en bode-beveiliging,’ zegt Frank. Tijdens het maandelijkse overleg worden ook andere praktische onderwerpen besproken over bijvoorbeeld de samenwerking tussen bode-beveiliging en parketpolitie.

 
 

 
 
 
 

10:00 uur

Door naar het volgende overleg! Frank haalt nog snel een beker water uit de koffieautomaat om daarna aan te sluiten bij een overleg over de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo. ‘Dat is een groot project waar veel bij komt kijken, zeker ook op het gebied van beveiliging’, vertelt Frank enthousiast. ‘Het is heel leuk om hier bij betrokken te zijn. De nieuwe rechtbank moet natuurlijk helemaal up-to-date zijn als het gaat om veiligheid’. Frank is ook voorzitter van de werkgroep ontvangst- en wachtgebied van de nieuwbouw. ‘Het wachtgebied in de nieuwe rechtbank van Almelo moet veilig zijn, maar klantvriendelijkheid is ook een heel belangrijk onderwerp’, vertelt hij. Ook kijkt hij hoe de toegangscontrole van de Almelose rechtbank eruit moet zien. ‘Ik ben een tijd geleden met een aantal collega’s naar Breda en Utrecht geweest om te kijken hoe ze het daar doen op het gebied van beveiliging. Breda heeft sinds 2018 een nieuwe rechtbank, dus daar kunnen we veel van leren.’ Samen met de parketpolitie kijkt hij bijvoorbeeld naar het eisenpakket van het cellencomplex. Je moet dan denken aan het aantal cellen dat nodig is en welke ruimtes de parketpolitie nodig heeft om hun werk goed te kunnen doen.

 

11:30 uur

Terug op de werkplek is het tijd om het voorstel dat het Rijksvastgoedbedrijf heeft gedaan voor de nieuwbouw te beoordelen. ‘De teamleider en coördinator van de bode-beveiliging kijken ook naar dit voorstel zodat we het later kunnen bespreken. We kijken welke ruimtes in de nieuwbouw moeten komen en hoe ze met elkaar zijn verbonden’, zegt Frank terwijl hij Romy een plattegrond laat zien. Hij zit nog maar net op zijn werkplek als een melding binnenkomt van een BHV-incident. ‘Ook dat hoort bij het werk van een beveiligingsadviseur’, vertelt Frank terwijl hij naar zijn telefoon grijpt. Hij belt direct om te horen wat er precies aan de hand is en beslist of er verdere maatregelen moeten worden getroffen of dat nazorg moet worden geregeld.

 
 
 

11:45 uur

‘De collega’s hebben alles onder controle’, zegt Frank als hij terug is op zijn werkplek. ‘Soms gaat ergens een brandalarm af terwijl er niets aan de hand is, maar bij iedere melding handelen de bode-beveiligers natuurlijk direct. Om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat hij of zij moet doen in geval van brand, organiseren we regelmatig een grote ontruimingsoefening.’ Door corona is er al een tijdje geen ontruimingsoefening georganiseerd. Frank en Romy werken daarom aan een plan om de collega’s te informeren. Maar eerst is het tijd om te lunchen.

 

 

 
 
 

12:30 uur

Nadat Romy en Frank met collega’s hebben geluncht in de kantine bespreken ze de plannen rondom BHV. Romy heeft voorbereidingen getroffen om korte filmpjes te maken om intern te kunnen verspreiden zodat iedereen op de hoogte is van het BHV-beleid. Samen lopen ze even langs bij de collega’s van communicatie om het voorstel te bespreken. De collega’s van communicatie zijn heel enthousiast over de plannen, dus wordt er direct een moment gepland om de video’s op te nemen.

 

14:30 uur

Ondertussen is de mailbox van Frank volgestroomd, dus het is tijd om wat mail weg te werken. Er is ook een mogelijk datalek gemeld door een collega, dus die handelt hij eerst af. Frank neemt contact op met de melder van het incident en overlegt welke partijen over het lek moeten worden geïnformeerd. Bij dit soort incidenten kun je denken aan een gestolen laptop of een email met vertrouwelijke gegevens die aan het verkeerde emailadres is verstuurd. ‘Gelukkig gebeuren dit soort dingen bijna nooit, maar alle incidenten moeten goed worden beoordeeld en op tijd worden gemeld bij de toezichthouder’, vertelt Frank.

 

 

15:30 uur

Frank zit klaar op zijn werkplek voor het laatste overleg van vandaag. Het is een overleg met de collega’s van Noord-Nederland, Gelderland en Midden-Nederland via Skype. Iedere twee weken overlegt hij met de beveiligingsadviseurs van deze rechtbanken. Bij veel andere rechtbanken spelen dezelfde problemen, dus het is heel zinvol om met elkaar te praten over beveiliging en veiligheid. ‘Op die manier hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden’, sluit Frank af.