Laden...

Vijf vragen aan een gerechtsjurist bij team Toezicht van de rechtbank Overijssel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Vijf vragen aan een gerechtsjurist bij team Toezicht van de rechtbank Overijssel

Wat doe je binnen de Rechtspraak?

Ik ben Marieke van der Lee en ik werk als gerechtsjurist bij team Toezicht. Mijn werk bestaat grotendeels uit het houden van toezicht op bewindvoerders en de afwikkeling van wettelijke schuldsaneringsregelingen van natuurlijke personen (Wsnp’s). Als een Wsnp-verzoek binnenkomt bij de rechtbank begeleid ik de beoordeling daarvan. Dat betekent dat ik zorg dat het verzoek compleet is, dat ik de zitting voorbereid voor de rechter, dat ik griffier ben tijdens de zitting en dat ik naderhand met de rechter overleg of het verzoek kan worden afgewezen of toegewezen. Ik rond af door het concept-vonnis te schrijven en dit voor te leggen aan de rechter.

Na toelating tot de Wsnp wordt er een bewindvoerder en een rechter-commissaris benoemd. De rechter-commissaris houdt toezicht op de bewindvoerder. Aan de Wsnp wordt ook een gerechtsjurist gekoppeld. Als gerechtsjurist ben ik de schakel tussen de bewindvoerder en de rechter-commissaris.

 
 
 

 

Hoe gaat een Wsnp-verzoek in z’n werk?

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn werkdag wordt vooral bepaald door wat er binnen komt via het digitale platform, telefoon of e-mail. Het werk heeft voor het grootste deel betrekking op wat er na de zitting gebeurt, dus nadat een Wsnp is uitgesproken. Er is dan dus een bewindvoerder en een rechter-commissaris benoemd. De bewindvoerder controleert of de persoon die tot de Wsnp is toegelaten zich houdt aan de Wsnp-verplichtingen, beheert de boedelrekening (een speciale bankrekening waarop het geld voor de schuldeisers staat), is het aanspreekpunt voor schuldeisers en rapporteert aan de rechter-commissaris over hoe het traject verloopt.

Een Wsnp duurt in beginsel vijf jaar en gedurende de looptijd van de regeling houden wij niet alleen toezicht, maar we beslissen er ook over. De bewindvoerder kan verschillende verzoeken doen, waaronder bijvoorbeeld het tussentijds beëindigen van de Wsnp. Deze verzoeken komen bij mij of mijn collega’s binnen. Wij beoordelen deze verzoeken en leggen onze bevindingen voor aan de rechter-commissaris. Ik overleg veel met de rechter en rechter-commissaris, maar als gerechtsjurist heb je zelf ook een grote mate van beslissingsvrijheid en de bevoegdheid om bepaalde zaken zelfstandig af te handelen.

 



Wat is het leukste aan jouw werk?

De dynamiek en de afwisseling in het werk vind ik het leukst. Zo overleg je met de rechter of iemand kan worden toegelaten tot de Wsnp en vervolgens overleg je met de rechter-commissaris of iemand kan worden ontheven van de verplichting om te solliciteren of dat er een verhoor moet worden gepland. Je moet de hele dag schakelen en je neemt best veel beslissingen die soms behoorlijke gevolgen hebben. Het is pragmatisch handelen binnen de kaders van de wet. Werken binnen Wsnp’s betekent ook dat je met alle andere rechtsgebieden te maken hebt. Er komt van alles voorbij, van strafzaken tot bestuurlijke boetes. Ook al lijken kwesties soms op elkaar, iedere zaak is uniek en vraagt een nieuwe beoordeling. We hebben het zo georganiseerd dat iedere gerechtsjurist eigen zaken heeft en voor iedere rechter-commissaris werkt. Dat zie ik ook echt als toegevoegde waarde.

Waar word jij blij van op een werkdag? Wat geeft je energie?

Er zijn verschillende momenten waar ik blij van word. Bijvoorbeeld na een toelatingszitting als we besloten hebben dat mensen toegelaten kunnen worden tot de Wsnp. De Wsnp is een geen makkelijke regeling en er zijn diverse verplichtingen waar iemand zich aan moet houden, maar als iemand de regeling tot een goed einde brengt, dan wordt aan die persoon de schone lei verleend en worden alle schulden kwijt gescholden. Ik vind het mooi om te zien dat het moment dat iemand wordt toegelaten, al voor veel rust kan zorgen.

Ook vind ik het mooi om te zien dat iemand, mede door de verplichting om te solliciteren weer uit het financiële dal klimt, zijn leven weer op rit krijgt en na de verstrekking van de schone lei een schuldenvrije toekomst tegemoet kan zien.

 

 

Waarom zou je anderen deze baan aanraden?

Als je op zoek bent naar een baan met veel vrijheid en verantwoordelijkheid dan is deze functie heel geschikt. Het contact met de buitenwereld is leuk en de sfeer onderling is goed. Het werk is heel afwisselend waardoor geen dag hetzelfde is.