Laden...

Vijf vragen aan een juridisch medewerker Toezicht van de rechtbank Overijssel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Vijf vragen aan een juridisch medewerker Toezicht van de rechtbank Overijssel
 

Wat doe je binnen de Rechtspraak?

Ik ben Lieke Knook en ik werk als (senior) juridisch medewerker bij team toezicht. Mijn werk bestaat grotendeels uit het toezicht op curatoren en de afwikkeling van faillissementen. Het doen van zittingen, het opmaken van processen-verbaal en het schrijven van conceptuitspraken is op mijn afdeling minder aan de orde dan in andere teams. Dat maakt het werk van een juridisch medewerker bij toezicht anders dan dat van juridisch medewerkers in andere teams.

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn werkdag wordt vooral bepaald door wat er binnen komt via het digitale platform, telefoon of e-mail. Het werk heeft voor het grootste deel betrekking op wat er na de zitting gebeurt, dus nadat een faillissement is uitgesproken. Er is dan een curator aangesteld en een rechter-commissaris benoemd. De rechter-commissaris is een van de rechters in mijn team. De curator is meestal een advocaat en gaat aan de slag om het faillissement af te wikkelen. Op die afwikkeling houden wij niet alleen toezicht, maar we beslissen er ook over. Als de curator bijvoorbeeld iets wil verkopen, dan heeft hij toestemming van de rechter-commissaris nodig. Ook als hij wil procederen tegen bijvoorbeeld de bestuurder van de failliete vennootschap of een debiteur die niet wil betalen, moet hij machtiging aan de rechter-commissaris vragen. Dat soort verzoeken komen in eerste instantie bij mij of een van mijn collega’s terecht. Wij beoordelen deze verzoeken en leggen onze bevindingen voor aan de rechter-commissaris. In sommige gevallen hebben we de bevoegdheid om het zelfstandig af te handelen. Bijna al het toezichtwerk gebeurt via een digitaal systeem waarin de curator een verzoek of bericht indient. De communicatie tussen de rechter-commissaris en mij gaat ook via dat systeem en vervolgens zorg ik ervoor dat de curator schriftelijk een reactie krijgt.

 
 
 

 

 
 
 

Wat is het leukste aan jouw werk?

De dynamiek en de afwisseling in het werk vind ik het leukst. Zo heb je een overleg met de curator en de rechter-commissaris over een miljoenkwestie in een groot faillissement en even later moet je beslissen over een scooter in een privéfaillissement. Je moet de hele dag schakelen en je neemt best veel beslissingen die soms behoorlijke gevolgen hebben. Het is pragmatisch handelen binnen de kaders van de wet. Werken binnen faillissementen betekent ook dat je met alle andere rechtsgebieden te maken hebt. Er komt van alles voorbij, van strafzaken tot bestuurlijke boetes. Ook al lijken kwesties soms op elkaar, iedere zaak is uniek en vraagt een nieuwe beoordeling. We hebben het zo georganiseerd dat iedere juridisch medewerker eigen zaken heeft en voor iedere rechter-commissaris werkt. Dat zie ik ook echt als toegevoegde waarde.

 

Hoe ben je bij de Rechtspraak terecht gekomen?

Zo’n 20 jaar geleden solliciteerde ik op een functie als administratief medewerker bij de toenmalige sector kanton en kwam ik op de griffie te werken. Nadat ik daar met behulp van opleidingen was doorgegroeid tot administratief juridisch medewerker, ben ik in deeltijd HBO-rechten gaan studeren. Na het afronden van die studie heb ik succesvol op de functie van juridisch medewerker bij team toezicht gesolliciteerd.

 

 

Waar word jij blij van op een werkdag? Wat geeft je energie?

Ik word er blij van als er weer klussen zijn geklaard. Als we intern (griffie, rechter-commissaris en ik) weer datgene hebben gedaan zodat de curator verder kan met de afwikkeling van een faillissement. Het maakt me niet uit of dat is omdat er ad hoc ruimte is gemaakt voor een spoedoverleg omdat een curator over de afwikkeling van een bepaalde kwestie wil afstemmen met de rechter-commissaris of dat er weer concepten van dagvaardingen, koopovereenkomsten en vaststellingsovereenkomsten zijn beoordeeld.

 

 

 
 

Waarom zou je anderen deze baan aanraden?

Als je op zoek bent naar een baan met veel vrijheid en verantwoordelijkheid dan is deze functie heel geschikt. Het contact met de buitenwereld is leuk en de sfeer onderling is goed. Het werk is zo afwisselend dat ik me niet kan voorstellen dat het ooit een sleur wordt.