Laden...

Zitting bijwonen tijdens corona

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Bezoekinformatie > Zitting bijwonen tijdens corona

Zitting bijwonen

De locaties Rotterdam en Dordrecht zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur open. De rechtbank Rotterdam biedt, vanwege de coronamaatregelen, beperkt de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Het is voor publiek alleen mogelijk om openbare zaken bij te wonen. Publiek kan zich niet aanmelden voor zittingen die achter gesloten deuren worden behandeld zoals jeugdzaken, faillissementszaken en familiezaken.

Aanmelden

Wilt u langskomen? Meldt u dan minimaal twee dagen van tevoren aan via dit formulier.

 • Belangstellenden kunnen zich vanaf 7 kalenderdagen tot 2 werkdagen voor de zitting aanmelden.
 • Meldt u tijdig aan. Het toewijzen van plekken gebeurt op basis van volgorde van aanmelding. Als er plek beschikbaar is ontvangt u de volgende werkdag een bevestiging per mail.
 • Let op: wanneer er sprake is van een coronabesmetting op de rechtbank Rotterdam, kan de rechtbank uw gegevens aan de GGD aanleveren. We bewaren niet langer dan noodzakelijk (de periode van quarantaine) uw gegevens.
 • Voor publiek geldt: zonder bevestigde aanmelding is het niet mogelijk om een zitting bij te wonen. Neem de bevestigingsmail mee naar de rechtbank. Denkt u ook aan het meenemen van een geldig identiteitsbewijs? Daarnaast kan de situatie rondom Covid-19 in de toekomst veranderen. De rechtbank kan een bevestigde aanmelding weer intrekken. U ontvangt daarover dan altijd een mail.
 • Mondkapjes: U bent sinds 1 december 2020 verplicht om in de publieke ruimten van de gerechtsgebouwen een mondkapje te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de hal, de wachtruimten, gangen, liften en trappenhuizen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

Bezoekinformatie

Bekijk wat u moet weten voor een bezoek aan een van de locaties van de rechtbank Rotterdam.

Voor advocaten en procesgemachtigden

Procespartijen en advocaten die voor de zitting zijn opgeroepen, hoeven zich niet aan te melden. Als het voor een zaak nodig is dat naast partijen derden aanwezig zijn bij de zitting dan verzoekt de rechtbank daarvoor (via hun advocaat of gemachtigde) ruim van te voren toestemming te vragen aan de rechter. Het gaat bijvoorbeeld om potentiële getuigen, steun voor slachtoffers, informanten, bedrijfsjuristen of vertegenwoordigers van overheidsvertegenwoordigers. Neem dan contact op met de betreffende griffie.

Vragen

Op rechtspraak.nl staat altijd de meeste actuele informatie rondom het bijwonen van zittingen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de unit communicatie rechtbank Rotterdam 088 - 361 19 39.

 Bereikbaarheid en parkeren

>Alles uitklappen

 Groepsbezoeken

>Alles uitklappen
 • Groepsbezoeken aan de rechtbank zijn voorlopig niet mogelijk. De rechtbank Rotterdam wil voorlichting aan scholen en studenten mogelijk maken door op speciaal verzoek maatwerk aan te bieden. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van Skype. U kunt hierover contact opnemen met de unit communicatie van de rechtbank Rotterdam via email: communicatierotterdam@rechtspraak.nl (het onderstaande is dus voorlopig niet geldig).

  Rechtbank Rotterdam biedt scholieren en studenten de gelegenheid om openbare zittingen bij te wonen. Politierechterzittingen zijn bij uitstek geschikt voor scholieren en studenten die voor het eerst gaan kennismaken met het strafrecht.
  De zittingen vinden plaats in Rotterdam en Dordrecht. De maximale grootte voor een groep is 15 personen. Er moet altijd een docent van de school mee.
  Wilt u als docent met uw klas een politierechterzitting bij de rechtbank Rotterdam bezoeken? Dat kunt u aanvragen via ProDemos.
  Op de site van ProDemos staat een rooster van beschikbare politierechterzittingen bij de rechtbank Rotterdam. Daarbij biedt ProDemos aan scholen de mogelijkheid om een gratis gastles aan te vragen, waarin zij het bezoek aan de rechtbank voorbereiden.
  U kunt zich als docent aanmelden via de website van ProDemos en kiezen naar welke zitting en naar welke locatie u met uw klas wilt.

  U kunt ook met uw klas een strafzitting bijwonen zonder een voorbereidende gastles. Aanmelden gaat ook via de site van ProDemos.

  Voor meer informatie verwijzen wij naar ProDemos (prodemos.nl).

  Rechtspraak in de klas

  Bekijk ook het lesmateriaal ter voorbereiding op de gastles en uw bezoek.
  Rechtspraak in de klas

 • GROEPSBEZOEK IS VOORLOPIG NIET MOGELIJK
  (het onderstaande is dus niet geldig)

  Bent u geen docent, maar wilt u wel met een groep (tussen de 5 en 15 personen) een bezoek brengen aan een openbare zitting van de rechtbank Rotterdam? Dan kunt u contact opnemen met de bodedienst.

  Tel: 088 361 19 50 op werkdagen van 14.00 uur tot 16.00 uur.