Laden...

Zitting bijwonen tijdens corona

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Bezoekinformatie > Zitting bijwonen tijdens coronaZitting bijwonen

De locaties Rotterdam en Dordrecht zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur open. De rechtbank Rotterdam biedt, vanwege de coronamaatregelen, beperkt de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Het is voor publiek alleen mogelijk om openbare zaken bij te wonen. Publiek kan zich niet aanmelden voor zittingen die achter gesloten deuren worden behandeld zoals jeugdzaken, faillissementszaken en familiezaken.

Aanmelden

Wilt u langskomen? Meldt u dan minimaal twee dagen van tevoren aan via dit formulier.

 • Belangstellenden kunnen zich vanaf 7 kalenderdagen tot 2 werkdagen voor de zitting aanmelden.
 • Meldt u tijdig aan. Het toewijzen van plekken gebeurt op basis van volgorde van aanmelding. Als er plek beschikbaar is ontvangt u de volgende werkdag een bevestiging per mail.
 • Let op: wanneer er sprake is van een coronabesmetting op de rechtbank Rotterdam, kan de rechtbank uw gegevens aan de GGD aanleveren. We bewaren niet langer dan noodzakelijk (de periode van quarantaine) uw gegevens.
 • Voor publiek geldt: zonder bevestigde aanmelding is het niet mogelijk om een zitting bij te wonen. Neem de bevestigingsmail mee naar de rechtbank. Denkt u ook aan het meenemen van een geldig identiteitsbewijs? Daarnaast kan de situatie rondom Covid-19 in de toekomst veranderen. De rechtbank kan een bevestigde aanmelding weer intrekken. U ontvangt daarover dan altijd een mail.

Voor advocaten en procesgemachtigden

Procespartijen en advocaten die voor de zitting zijn opgeroepen, hoeven zich niet aan te melden. Als het voor een zaak nodig is dat naast partijen derden aanwezig zijn bij de zitting dan verzoekt de rechtbank daarvoor (via hun advocaat of gemachtigde) ruim van te voren toestemming te vragen aan de rechter. Het gaat bijvoorbeeld om potentiële getuigen, steun voor slachtoffers, informanten, bedrijfsjuristen of vertegenwoordigers van overheidsvertegenwoordigers. Neem dan contact op met de betreffende griffie.

Vragen

Op rechtspraak.nl staat altijd de meeste actuele informatie rondom het bijwonen van zittingen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de unit communicatie rechtbank Rotterdam 088 361 19 39.Online een zitting bijwonen

U ontvangt van de rechtbank per e-mail de Skypelink om de zitting online bij te wonen. Op de pagina online zittingen leest u hoe u Skype installeert.

 Groepsbezoeken

>Alles uitklappen
 • Scholen zijn welkom om via Skype politierechterzittingen bij te wonen. Het online bijwonen van een zitting is een alternatief voor de fysieke groepsbezoeken, die sinds de uitbraak van het coronavirus niet meer mogelijk zijn.

  Online bijwonen alleen mogelijk bij fysiek onderwijs

  Voor het bijwonen van een online zitting gelden aangepaste huisregels voor scholen. Zo mag de zitting alleen klassikaal en onder toezicht van een docent bekeken worden. Het is dus alleen mogelijk om online een zitting bij te wonen als er fysiek onderwijs wordt gegeven. Er mogen namelijk geen geluids- en beeldopnames worden gemaakt van de zitting. En alleen in een klassikale setting kan de docent toezicht houden op deze huisregel.

  Aanmelden

  Het zittingsrooster met beschikbare data en tijden staat op de site van ProDemos. Docenten kunnen zich ook op de site van ProDemos aanmelden. U ontvangt van de rechtbank een paar dagen voor de online zitting de Skypelink.

  Communicatie aanwezig bij zitting

  Een medewerker van team Communicatie is aanwezig bij de zitting om onder andere het beeld en geluid uit te zetten direct nadat er uitspraak is gedaan en weer aan te zetten kort voordat een nieuwe zaak begint.

  Vragen?

  Bekijk eerst de meest gestelde vragen onderaan deze pagina. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact op met team Communicatie via het e-mailadres communicatierotterdam@rechtspraak.nl.

  Rechtspraak in de klas

  Bekijk ook het lesmateriaal ter voorbereiding op de gastles en uw bezoek.
  Rechtspraak in de klas

 • FYSIEK GROEPSBEZOEK IS VOORLOPIG NIET MOGELIJK

  Wel kunt u de mogelijkheden van een digitaal groepsbezoek bespreken, indien dit in het kader van een opleiding en/of training is en als het mogelijks is om de online zitting klassikaal te bekijken. Neem contact op met het team Communicatie van de rechtbank via communicatierotterdam@rechtspraak.nl


 Meest gestelde vragen online scholenverzoeken

>Alles uitklappen