Laden...

Zitting bijwonen rechtbank Rotterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Bezoekinformatie > Zitting bijwonen rechtbank Rotterdam

Scholenbezoeken en groepsbezoeken zijn fysiek en online mogelijk.

 

Fysiek een zitting bijwonen

De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen.

Groepsbezoek – scholen

Rechtbank Rotterdam biedt scholieren en studenten de gelegenheid om openbare zittingen bij te wonen (fysiek en online via MS Teams). Politierechterzittingen zijn bij uitstek geschikt voor scholieren en studenten die voor het eerst gaan kennismaken met het strafrecht. De zittingen vinden plaats in Rotterdam en Dordrecht. Bij een fysiek bezoek aan de rechtbank is de maximale grootte voor een groep 15 personen. Er moet altijd een docent van de school mee. Wilt u als docent met uw klas een politierechterzitting bij de rechtbank Rotterdam bezoeken? Dat kunt u aanvragen via ProDemos. Op de site van ProDemos staat een rooster van beschikbare politierechterzittingen bij de rechtbank Rotterdam. Daarbij biedt ProDemos aan scholen de mogelijkheid om een gratis gastles aan te vragen, waarin zij het bezoek aan de rechtbank voorbereiden. U kunt zich als docent aanmelden via de website van ProDemos en kiezen naar welke zitting en naar welke locatie u met uw klas wilt. U kunt ook met uw klas een strafzitting bijwonen zonder een voorbereidende gastles. Aanmelden gaat ook via de site van ProDemos. Voor meer informatie verwijzen wij naar ProDemos (prodemos.nl).

Rechtspraak in de klas

Bekijk ook het lesmateriaal ter voorbereiding op de gastles en uw bezoek.

Groepsbezoek - overige groepen

Bent u geen docent, maar wilt u wel met een groep (tussen de 5 en 15 personen) een bezoek brengen aan een openbare zitting van de rechtbank Rotterdam? Dan kunt u contact opnemen met het team communicatie via communicatierotterdam@rechtspraak.nl of telefoonnummer 088 361 19 39

Voor advocaten en procesgemachtigden

Procespartijen en advocaten die voor de zitting zijn opgeroepen, hoeven zich niet aan te melden. Als het voor een zaak nodig is dat naast partijen derden aanwezig zijn bij de zitting dan verzoekt de rechtbank daarvoor (via hun advocaat of gemachtigde) ruim van te voren toestemming te vragen aan de rechter. Het gaat bijvoorbeeld om potentiële getuigen, steun voor slachtoffers, informanten, bedrijfsjuristen of vertegenwoordigers van overheidsvertegenwoordigers. Neem dan contact op met de betreffende griffie.

Vragen

Op rechtspraak.nl staat altijd de meeste actuele informatie rondom het bijwonen van zittingen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met het team communicatie rechtbank Rotterdam via communicatierotterdam@rechtspraak.nl of 088 361 19 39.

Online een zitting bijwonen

U ontvangt van de rechtbank per e-mail de MS Teams link om de zitting online bij te wonen. Op de pagina online zittingen leest u meer over het bijwonen van een online zitting.

 Groepsbezoeken

>Alles uitklappen
 • Online bijwonen van politierechterzittingen

  Naast fysieke zittingen is het voor scholen ook mogelijk om via MS Teams politierechterzittingen bij te wonen.

  Online bijwonen alleen mogelijk bij fysiek onderwijs

  Voor het bijwonen van een online zitting gelden aangepaste huisregels voor scholen. Zo mag de zitting alleen klassikaal en onder toezicht van een docent bekeken worden. Het is dus alleen mogelijk om online een zitting bij te wonen als er fysiek onderwijs wordt gegeven. Er mogen namelijk geen geluids- en beeldopnames worden gemaakt van de zitting. En alleen in een klassikale setting kan de docent toezicht houden op deze huisregel.

  Aanmelden

  Het zittingsrooster met beschikbare data en tijden staat op de site van ProDemos. Docenten kunnen zich ook op de site van ProDemos aanmelden. U ontvangt van de rechtbank een paar dagen voor de online zitting de MS Teams-link.

  Communicatie aanwezig bij zitting

  Een medewerker van team Communicatie is aanwezig bij de zitting om onder andere het beeld en geluid uit te zetten direct nadat er uitspraak is gedaan en weer aan te zetten kort voordat een nieuwe zaak begint.

  Vragen?

  Bekijk eerst de meest gestelde vragen onderaan deze pagina. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact op met team Communicatie via het e-mailadres communicatierotterdam@rechtspraak.nl.

  Rechtspraak in de klas

  Bekijk ook het lesmateriaal ter voorbereiding op de gastles en uw bezoek.
  Rechtspraak in de klas

 • Online groepsbezoek overige groepen

  U kunt met het team Communicatie de mogelijkheden van een digitaal groepsbezoek bespreken, indien dit in het kader van een opleiding en/of training is en als het mogelijk is om de online zitting klassikaal te bekijken.

  Neem contact op met het team Communicatie van de rechtbank via communicatierotterdam@rechtspraak.nl


 Meest gestelde vragen online scholenverzoeken

>Alles uitklappen