Laden...

Rechtbank Rotterdam bevoegd om schadeclaims i.v.m. mijnbouwactiviteiten in Brazilië te behandelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Rechtbank Rotterdam bevoegd om schadeclaims i.v.m. mijnbouwactiviteiten in Brazilië te behandelen
Rotterdam, 22 september 2022


De rechtbank in Rotterdam heeft in een vonnis in incident beslist dat de Nederlandse rechter bevoegd is kennis te nemen van een schadevergoedingsvordering ten aanzien van de Braziliaanse topholding van het Braskem-concern in verband met vermeend onrechtmatig handelen in het kader van mijnbouwactiviteiten in Brazilië. 

Aardschokken

De vorderingen in de hoofdzaak gaan over (vaststelling van aansprakelijkheid voor) de schadelijke gevolgen die zouden zijn ontstaan als gevolg van aardschokken die in 2018 hebben plaatsgevonden in Maceió, Alagoas (Brazilië) en die volgens eisers zijn veroorzaakt door de mijnbouwactiviteiten van het Braskem-concern in Brazilië. 

Instortingsgevaar

Honderden gezinnen in het getroffen gebied zijn vanwege instortingsgevaar gedwongen hun woning te verlaten en ondernemers hebben hun onderneming moeten staken.

Eisers houden de Braziliaanse topholding van het Braskem-concern, tezamen met de Nederlandse (klein)dochtermaatschappijen, hiervoor hoofdelijk aansprakelijk. 

Het verzoek tot aanhouding van de procedure wegens samenhang met lopende procedures in Brazilië is afgewezen. De zaak zal nu inhoudelijk (verder) worden behandeld. 

Uitspraken