12 jaar cel voor beide verdachten in zaak Emmastraat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > 12 jaar cel voor beide verdachten in zaak Emmastraat
Rotterdam, 03 juli 2015

 

Op 4 juli 2014 heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak rond een moord in februari 2013 in Vlaardingen. Er is toen een 44-jarige man op klaarlichte dag in de Emmastraat doodgeschoten. Zowel de schutter als haar man, die haar tot de moord aanzette, zijn veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De vrouw is veroordeeld voor moord, haar echtgenoot voor uitlokking tot de moord.

De man heeft zijn echtgenote aangezet tot moord door haar op verschillende manieren onder druk te zetten, zowel psychisch als door de mishandelingen die de vrouw moest ondergaan. Toch is de rechtbank van oordeel dat er bij de vrouw geen sprake is van psychische overmacht. Naar het oordeel van de rechtbank kon en behoorde de verdachte anders te handelen dan zij gedaan heeft. De vrouw had meerdere mogelijkheden om het plan niet uit te voeren maar (bijvoorbeeld) naar de politie te gaan of bij haar man weg te gaan. Door de moordplannen toch door te zetten heeft de vrouw een gezin van de vader en man beroofd. Ook haar eigen kinderen zullen de komende tijd zonder hun ouders moeten opgroeien.
 
De beide daders moeten de schade vergoeden van de echtgenote van het slachtoffer van ruim € 80.000,-. Deze schade bestaat uit inkomsten die de vrouw niet heeft ontvangen nu het bedrijf van haar man na zijn dood failliet is gegaan. Het bedrag zal gebruikt worden om de schulden uit de failliete boedel af te lossen.
 
De uitspraak was aanvankelijk gepland voor december 2013. Toen kon de rechtbank niet tot een uitspraak komen en werd het onderzoek heropend. Reden hiervoor was dat de rapportages die over de vrouwelijke verdachte waren uitgebracht niet volledig waren. Zij waren namelijk deels gestoeld op verklaringen van de vrouw, voordat duidelijk was dat zij haar man beschuldigde van uitlokking van de moord. Daarom oordeelde de rechtbank dat nader onderzoek moest plaatsvinden naar de geestestoestand van de vrouwelijke verdachte. De vrouw is vervolgens onderzocht in het PBC. Daar kwamen deskundigen tot de conclusie kwamen dat de vrouw volledig toerekeningsvatbaar was toen het misdrijf plaatsvond.

Uitspraken

Meest gelezen berichten