18 jaar gevangenisstraf en vrijspraak voor Hellevoetse schietpartij Kerstmis 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > 18 jaar gevangenisstraf en vrijspraak voor Hellevoetse schietpartij Kerstmis 2016
Rotterdam, 21 december 2017

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag 18 jaar gevangenisstraf opgelegd aan één van de drie verdachten van de schietpartij in Hellevoetsluis op tweede kerstdag 2016. Daarbij vielen twee doden. De gevangenisstraf van 18 jaar is bijna het maximum dat kan worden opgelegd. De maximale straf die de rechtbank had kunnen opleggen is 20 jaar. De reden voor de iets lagere straf is de nog jonge leeftijd (24) van de verdachte.

De straf is lager dan de 28 jaar gevangenisstraf die door de officier van justitie was geëist. Dat komt doordat de rechtbank hem vrijspreekt van moord. Niet bewezen is dat de verdachte de dodelijke schoten met voorbedachte rade heeft gelost. 

Een tweede verdachte, die heeft ontkent, is vrijgesproken van de betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij omdat de herkenningen van twee getuigen, dat hij de tweede schutter is, niet voldoende stevig zijn. Bij de ene getuige is de manier waarop de herkenning is gedaan de reden voor twijfel aan die herkenning. De herkenning van de andere getuige is door de getuige zelf in twijfel getrokken. Wel is de verdachte veroordeeld tot een korte vrijheidsstraf in verband met een bedreiging eerder die dag.

Ook een derde verdachte ontkent. Hij is vrijgesproken van de directe betrokkenheid bij de fatale schietpartij. Dit is in lijn met het betoog van de officier van justitie. Ook van andere betrokkenheid bij de feiten is deze verdachte vrijgesproken.  

Uitspraken

Meest gelezen berichten