Laden...

240 uur taakstraf en voorwaardelijke ontzegging rijbevoegdheid voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > 240 uur taakstraf en voorwaardelijke ontzegging rijbevoegdheid voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval
Rotterdam, 24 oktober 2017

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 31-jarige beroepschauffeur veroordeeld tot 240 uur taakstraf en 1 jaar voorwaardelijke ontzegging van zijn rijbevoegdheid. De rechtbank acht bewezen dat de man op 17 februari 2015 in Rotterdam een vrouw heeft aangereden op haar fiets. Het slachtoffer is ten gevolge van het ongeval overleden. 

De vrouw reed over de 1e Pijnackerstraat in de richting van de Zwart Janstraat. De vuilnisauto van de verdachte stond achteruit ingeparkeerd aan de linkerkant van de straat om een vuilcontainer te legen. De vrouw wilde linksaf de Zwart Janstraat in, de vuilnisauto reed weg - nadat de bijrijder was ingestapt - en sloeg rechtsaf de Zwart Janstraat in. De vrouw kwam onder de auto en overleed direct. De verdachte verklaart de vrouw niet te hebben gezien.

Vast staat dat de verdachte een voorrangsfout heeft gemaakt. Uit de technische rapporten en de camerabeelden van Stadstoezicht blijkt dat, toen de bijrijder in de vuilnisauto stapte en het rechterportier opende, de verdachte 4 seconden geen zicht had op de rijstrook waarop de vrouw zich bevond. De spiegels stonden niet in hun normale positie, omdat ze meedraaiden met het geopende portier. Op camerabeelden is ook te zien dat de verdachte nog voordat het rechterportier geheel was gesloten direct naar rechts stuurde en wegreed. Kijken in de spiegels kon pas vrij plaatsvinden toen de vuilnisauto al reed, omdat het rechterportier toen pas was gesloten en de spiegels weer in hun normale positie stonden. 
De verdachte keek onvoldoende (lang) in de spiegels, heeft daardoor de vrouw niet gezien en overreed haar met de dood tot gevolg. Van een beroepschauffeur mag worden verwacht dat hij, alvorens weg te rijden, voldoende tijd neemt om goed in zijn spiegels te kijken om te controleren of er geen verkeer in de buurt is van zijn vrachtauto. Daarnaast heeft de verdachte de omgeving niet in de gaten gehouden toen de auto stilstond.

Tragisch verkeersongeval

De rechtbank is zich ervan bewust dat de dood van de vrouw voor onherstelbaar veel leed zorgt bij de nabestaanden. Ook de verdachte realiseert zich dat ten volle en voelt zich zeer verantwoordelijk voor het ongeval. Hij heeft zich vanaf het begin bereid getoond om contact te leggen met de nabestaanden.
De rechtbank acht bewezen dat de verdachte schuldig is aan het ongeval omdat hij aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden. De rechtbank legt naast 240 taakstraf een jaar voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op.

Uitspraken