Laden...

30 maanden cel voor veroorzaken van explosies

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > 30 maanden cel voor veroorzaken van explosies
Rotterdam, 26 oktober 2023

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 24-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden vanwege het veroorzaken van twee explosies op 4 april 2023. Twee andere mannen die hiervan verdacht werden zijn hiervoor vrijgesproken, omdat er geen bewijs was. Eén van hen had wel vuurwapens en cannabis in zijn bezit en krijgt daar een gevangenisstraf voor van 10 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk.

Incidenten met cobra's

Alle drie de mannen werden ervan verdacht betrokken te zijn bij twee explosies op 4 april 2023. Bij twee van hen komt de rechter niet tot wettig en overtuigend bewijs dat zij deze feiten hebben (mede)gepleegd. Bij één van hen kon dat wel worden aangetoond. Deze man heeft een cobra op het huiskamerraam van een woning in Rotterdam getapet en laten ontploffen, terwijl de bewoner op dat moment in de huiskamer in de buurt van het raam  zat. De bewoner is er zonder letsel vanaf gekomen, maar dat is niet te danken aan het handelen van de man. Later op de avond is hij naar een andere locatie in Rotterdam gegaan. Daar heeft hij op de ruit van de toegangsdeur tot een portiek wederom cobra's getapet en laten ontploffen.

Gevolgen van de explosies

Tijdens de zitting heeft deze man verantwoordelijkheid genomen door zijn schuld te bekennen. Hij gaf aan dat hij het deed om snel geld te verdienen, ongeveer €500,- per explosie. Het is zorgelijk dat de verdachte bereid is geweest om zo'n ernstig feit te plegen met grote risico's en gevolgen, voor zo'n relatief klein bedrag. De rechtbank rekent dit de verdachte ernstig aan.

De explosies zijn namelijk niet alleen bedreigend en beangstigend geweest voor de bewoners, maar veroorzaken ook onrust en gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving als geheel. De man heeft bijgedragen aan deze zeer intimiderende vorm van geweld. 

Bezit van een wapen en cannabis

Eén van de mannen die is vrijgesproken voor het (mede)plegen van de explosies, heeft wel 2 vuurwapens met munitie in zijn bezit gehad. Hij verklaart dat hij de vuurwapens bewaarde voor iemand anders, en dat hij daar geld voor kreeg. Het ongecontroleerde bezit van vuurwapens kan ernstige schade veroorzaken en zorgt voor gevoelens van angst en onveiligheid. Daarnaast had de man ook een grote hoeveelheid cannabis in zijn bezit, wat schadelijk is voor de volksgezondheid en in verband wordt gebracht met overlast en criminaliteit.

Straffen

De rechtbank legt de man die verantwoordelijk is voor de explosies een straf op van 30 maanden. Ook moet hij de bewoner een schadevergoeding betalen van €85,- omdat de rest van de schade al door de verzekeringsmaatschappij was vergoed. Naast deze straf, moet de man voorwaardelijke straffen uitzitten die de rechtbank en het gerechtshof Den Haag hem eerder hebben opgelegd. Dit zijn bij elkaar opgeteld nog 3 maanden en 25 dagen celstraf.

De man die vuurwapens en cannabis in zijn bezit had, krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. Hij krijgt daarvoor een proeftijd van 2 jaar. 

Uitspraken