7 jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging voor doodslag en verboden wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > 7 jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging voor doodslag en verboden wapenbezit
Rotterdam, 21 januari 2015

Vandaag heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak van een man die wordt verdacht van doodslag en het bezit van vuurwapens en explosieven. De officier van justitie heeft tijdens de zitting van 7 januari 2015 een gevangenisstraf van 6 jaar geëist met tbs met dwangverpleging. De verdachte heeft het schieten en het bezit van wapens en explosieven bekend. Hij stelt echter dat hij het schot uit zelfverdediging als waarschuwingsschot heeft gelost en niet de bedoeling had het slachtoffer te raken.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte door een deur het slachtoffer heeft doodgeschoten en dat hij opzet had op de dood van het slachtoffer. Het beroep op zelfverdediging is door de rechtbank verworpen. 

De rechtbank oordeelt in haar uitspraak dat de door de officier van justitie geëiste straf onvoldoende recht doet aan de ernst van het wapen- en explosievenbezit en de eerdere veroordelingen van de verdachte. De rechtbank komt daarom tot een hogere gevangenisstraf dan is geëist door de officier van justitie

Ten aanzien van de door de benadeelde partijen gevorderde schokschade oordeelt de rechtbank dat de rechtstreekse schade van het strafbare feit doodslag het overlijden van het slachtoffer is en niet van de schok die dat bij anderen teweeg brengt. In de strafprocedure kan dus geen vergoeding van schokschade bij derden plaatsvinden. Ook de gevorderde begrafeniskosten zijn niet toegewezen, omdat onvoldoende duidelijk is dat deze zijn betaald door degene die vergoeding van deze kosten vorderde.

De verdachte is voor doodslag en het bezit van vuurwapens en explosieven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar alsmede tot tbs met bevel tot dwangverpleging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten