Laden...

Celstraffen voor vrouwen die lid waren van IS

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Celstraffen voor vrouwen die lid waren van IS
Rotterdam, 13 april 2023

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag 4 vrouwen veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie (IS) en voorbereidingshandelingen van een terroristisch misdrijf. 

2 vrouwen zijn daarnaast veroordeeld omdat zij hun kinderen hebben meegenomen naar het strijdgebied en ze in hulpeloze toestand hebben gebracht. 

De opgelegde straffen variëren van 30 tot 36 maanden celstraf waarvan 12 tot 15 maanden voorwaardelijk zijn opgelegd. Daarnaast moeten de vrouwen zich houden aan allerlei bijzondere voorwaarden

Lidmaatschap

De vrouwen zijn naar het strijdgebied in Syrië en Irak gereisd terwijl ze wisten dat daar een oorlog gaande was. Zij hebben zich daar aangesloten bij IS. Hun echtgenoten hadden een functie bij IS. Voor hun gezinnen werd door IS onder andere woonruimte en meubilair geregeld en ze ontvingen loon van IS. 

Wreedheden

Vast staat ook dat het geweld dat IS gebruikt heeft om haar doel te bereiken buitengewoon wreed is en dat er tegen andersdenkenden ernstige mensenrechtenschendingen zijn gepleegd zoals standrechtelijke executies, moord, martelingen en verminking van krijgsgevangenen en burgers.

Over wat de oorspronkelijke bevolking van IS gebied heeft moeten ondergaan wordt steeds meer bekend en er zijn nauwelijks woorden om de ernst daarvan te omschrijven. Veel van die misdrijven werden bovendien gepleegd met het uitdrukkelijke doel de bevolking in deze gebieden vrees aan te jagen en zijn daarmee ontegenzeggelijk terroristische misdrijven.Straf

De straffen die zijn opgelegd zijn lager dan de officier van justitie heeft geëist. De rol van deze vrouwen is beperkter geweest dan die van vrouwen die eerder zijn berecht. Daarnaast hebben de vrouwen ruim 4 jaar met hun kinderen in kamp AL Roj doorgebracht waarvan is vastgesteld dat de omstandigheden erbarmelijk zijn geweest. De vrouwen hebben expliciet afstand gedaan van het IS gedachtegoed. 

Vrijspraak

Van een 5e vrouwelijke verdachte is niet komen vast te staan dat ze heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie. Zij wordt van die verdenking vrijgesproken. Wel is de rechtbank van oordeel dat zij haar kind in een hulpeloze toestand heeft gebracht door naar een oorlogsgebied af te reizen. Daarvoor legt de rechtbank aan de vrouw een celstraf van 16 maanden (waarvan 9 voorwaardelijk) op.

Uitspraken