Laden...

Eindvonnis in zaak asbestverontreinigd staalgrit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Eindvonnis in zaak asbestverontreinigd staalgrit
Rotterdam, 03 juni 2020

Vandaag heeft de rechtbank Rotterdam eindvonnis gewezen in een zaak naar aanleiding van leveranties in 2017 van met asbest verontreinigd staalgrit.

De rechtbank wijst een deel van de vordering van de klant, een straalbedrijf, tegen de leverancier en verkoper van het grit toe, maar lang niet alles.

Alleen de directe schade, voor zover die nog niet is vergoed, moet vergoed worden. Wel wordt een opening gelaten voor het geval er werknemersclaims wegens gezondheidsschades komen.

Oekraine

Het gaat om straalgrit, een product dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld beton glad te stralen, dat op nog onduidelijke wijze verontreinigd is geraakt met kleine concentraties asbest. Mogelijk is dat in Oekraine gebeurd. Het bedrijf dat dit verontreinigde grit verkocht is door veel van haar klanten, waaronder de eisende partij in deze procedure, aangesproken.

Schuld

Hoewel aangenomen moet worden dat de verkoper geen schuld had aan de verontreiniging en het bedrijf haar klanten meteen op de hoogte heeft gesteld en ook (beperkte) schadevergoedingen heeft aangeboden en betaald moet het aan deze toch klant toch nog meer directe schade vergoeden.

De klant kon namelijk in redelijkheid beginnen met onderzoek, analyse en opruimen door dure specialistische bedrijven toen nog niet duidelijk was hoe groot het gevaar was. De bedrijfsschade krijgt de klant niet vergoed en de kosten die nog gemaakt zijn nadat duidelijk was dat het meeviel met het risico maar voor een klein deel.

Uitspraken