Gevangenis- en taakstraffen voor opblazen parkeerautomaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Gevangenis- en taakstraffen voor opblazen parkeerautomaat
Rotterdam, 12 maart 2015

De rechtbank Rotterdam heeft gevangenisstraffen, taakstraffen en een te betalen schadevergoeding opgelegd aan drie verdachten voor het opblazen van een parkeerautomaat. Het incident vond plaats tijdens de oud- en nieuw viering van 2013/2014.

Bij de ontploffing raakten twee omstanders door rondvliegende scherven gewond. Het letsel van een van de slachtoffers was zeer ernstig. De rechtbank  heeft voorop gesteld dat de gevolgen voor de slachtoffers enorm zijn en dat, welke straf ook wordt opgelegd, die gevolgen en het toegebrachte leed daarmee niet ongedaan gemaakt kunnen worden.
De rechtbank heeft echter ook vastgesteld dat de verdachten de ernstige gevolgen van de ontploffing niet hebben gewild. Wel hebben zij onaanvaardbare veiligheidsrisico’s genomen door het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk in een woonwijk. Daarmee hebben zij schuld aan het zware letsel dat de twee omstanders door de ontploffing hebben opgelopen en de schade die is ontstaan.

Twee verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen voor de duur van 13 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast krijgen zij 240 uur taakstraf opgelegd. De derde verdachte is voor medeplichtigheid volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld tot jeugddetentie voor de duur van 44 dagen. Ook krijg hij een taakstraf van 200 uur opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.
De drie verdachten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het betalen van een schadevergoeding van in totaal € 36.619 en € 1.050 aan de twee omstanders die gewond raakten. Aan Stadsbeheer gemeente Rotterdam moeten zij € 7.898,40 betalen voor geleden materiele schade.
 
Twee verdachten zijn 20 jaar oud, een verdachte is 19 jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten