Laden...

Jeugddetentie en werkstraf voor Whatsapp-fraude

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Jeugddetentie en werkstraf voor Whatsapp-fraude
Rotterdam, 23 juli 2021

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag twee jongens van 18 jaar oud veroordeeld tot jeugddetentie vanwege het oplichten van meerdere mensen via Whatsapp. Een verdachte wordt veroordeeld tot 282 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk. De andere verdachte krijgt een straf van 225 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Daarnaast krijgen beide mannen een werkstraf van 180 uur.

Werkwijze

De twee verdachten verklaarden al vanaf september 2020 druk bezig te zijn met deze vorm van fraude. De werkwijze was als volgt. De verdachten beschikten over een telefoonnummer van een WhatsApp-gebruiker. Om toegang te krijgen tot een WhatsApp-account, dien je een verificatiecode aan te vragen en in te voeren. Je ontvangt deze verificatiecode via SMS. De verdachten vroegen een verificatiecode voor het account dat zij over wilde nemen. Deze code werd vervolgens door WhatsApp via sms verstuurd naar de gebruiker van dat telefoonnummer. 

Vervolgens stuurden de verdachten aan deze gebruiker een bericht met het verzoek om de verificatiecode door te sturen. Dit bericht werd verzonden namens iemand uit de contactenlijst van het beoogde slachtoffer, van wie zij al eerder het account hadden overgenomen. Op die manier lijkt het voor het beoogde slachtoffer alsof hij of zij het verzoek krijgt van een bekende. Na het ontvangen van de verificatiecode voerden de verdachten deze code in en kregen zij op deze manier toegang tot het WhatsApp-account van het slachtoffer. 

Daarna stuurden zij iedereen uit de contactenlijst van het slachtoffer een bericht met de vraag of zij geld konden lenen. Als daar een bevestigend antwoord op kwam, werd een Tikkie betaalverzoek voor het genoemde bedrag gestuurd. Deze betalingen kwamen terecht op bankrekeningen van geldezels. De ontvangen bedragen werden zo snel mogelijk opgenomen bij de pinautomaat. Op die manier werden de contacten van het overgenomen WhatsApp-account opgelicht en werd veel geld verdiend. 

Topje van de ijsberg

De rechtbank acht de oplichting van meerdere bewezen. De rechtbank gaat ervan uit dat dit slechts het topje van de ijsberg is geweest en dat er door de verdachten meer slachtoffers zijn gemaakt. Op basis van de verklaringen ter zitting van de verdachten zelf, waaruit volgt dat zij per persoon 20 procent van het bedrag ontvingen dat op basis van een Tikkie betaalverzoek werd overgemaakt en dat zij beiden ongeveer € 20.000,- zouden hebben verdiend met de door hen gepleegde WhatsApp-fraude, hebben de verdachten hun slachtoffers in ieder geval voor een totaalbedrag van € 100.000,- benadeeld. Uitgaande van de gemiddelde bedragen die de slachtoffers in de ten laste gelegde feiten hebben overgemaakt, gaat het daarmee bij de oplichting alleen al om meer dan honderd slachtoffers. 

Werkstraf

Naast de WhatsApp-fraude heeft één van de verdachten zich ook schuldig gemaakt aan het witwassen van grote contante geldbedragen van in totaal ruim € 75.000,- en luxe schoenen en aan wapenbezit. De medeverdachte had zich schuldig gemaakt aan het witwassen van €2.030,- en een luxe bril.

Beide jongens hebben al lange tijd in voorarrest gezeten en de rechtbank stelt zichzelf de vraag of de verdachten nog terug moet naar de gevangenis. Gelet op de ernst en de omvang van de door hen gepleegde feiten valt daar veel voor te zeggen. De rechtbank heeft echter uiteindelijk toch voor een andere strafmodaliteit gekozen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de verdachten nog jong zijn, een blanco strafblad hadden en dat het opleggen van een langere onvoorwaardelijke jeugddetentie de kans dat ze weer de fout in gaan waarschijnlijk niet zal verkleinen.

De verdachten hoeven dus niet meer terug naar de gevangenis. Wel worden er forse werkstraffen opgelegd van 180 uur. Daarnaast zal de rechtbank, naast de tijd die ze al in voorarrest hebben gezeten, een voorwaardelijke jeugddetentie opleggen voor de duur van zes maanden. Aan die voorwaardelijke jeugddetentie zal een proeftijd van twee jaar worden verbonden. In die twee jaar moeten de verdachten meewerken aan de begeleiding van de reclassering.


Uitspraken