Nieuwe expositie in gerechtsgebouw Rotterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Nieuwe expositie in gerechtsgebouw Rotterdam
Rotterdam, 23 mei 2017

Van 22 mei tot 18 augustus 2017 exposeert Gerard van Soest in het zittingszalencomplex in Rotterdam met 'Op kleur betrapt'. De expositie is te bezichtigen op werkdagen vrij toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur.

Over Gerard van Soest
Gerard van Soest is vanaf de jaren begin 1970 autonoom beeldend kunstenaar fotografie. Naast zijn vele andere analoge zwart/wit series is hij in de jaren 1980 begonnen met fotograferen van details op goederenwagons op rangeerterreinen. Het was het begin van de beschikbaarheid van kleurenfotografie voor kleine doka's. De eerste series heeft hij dan ook zelf afgedrukt.

Eén van de rangeerterreinen waar hij veel kwam is de Kop van Zuid tussen en het Poortgebouw en de Brielselaan. Precies de plaats waar nu de Rechtbank Rotterdam gevestigd is. Ook de Merwedehaven en de Kijfhoek waren favoriete plekken waar hij vaak kwam om te fotograferen.

Wat hij op de huid van de wagons gefotografeerd heeft, zijn de sporen van beschadigingen en/of door weer en wind verweerde informatie die op de wagons geplakt wordt. De opnamen zijn ongeveer één op één. De foto's zijn niet gemanipuleerd. Gerard fotografeert puur de werkelijkheid zoals hij die aantreft. Hij maakt er veel werk van om de afdrukken zo precies mogelijk overeen te laten te komen met hetgeen hij gezien heeft. Hij is één van de eerste fotografen die op deze manier naar de werkelijkheid keek en nog kijkt. Hij heeft vele navolgers gekregen maar voor kenners en liefhebbers is er maar één Gerard van Soest.

Gerard drukt zijn zwart/wit foto's af in eigen doka op Barietpapier. De kleurenfoto's zijn Lambdaprints afgedrukt bij het Beeldgebouw in Ridderkerk. De kleurenfoto's worden afgedrukt op 40-60 cm.

Uitspraken

Meest gelezen berichten