Laden...

Op de rol: 'U mag zo een kat van mij hebben hoor'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Op de rol: 'U mag zo een kat van mij hebben hoor'
Rotterdam, 28 februari 2017

Maria (69) uit Dordrecht houdt van haar katten, maar haar katten houden niet van haar. Nu ja, dat is niet helemaal waar. ‘Als ze een nestje krijgen, dan worden ze aanhankelijk; alleen dan mag ik ze aaien’, zegt Maria in zaal 7 van het Rotterdamse gerechtsgebouw. De katten worden gezeglijker en zo’n nestje levert op Marktplaats nog wat op ook. Met de opbrengt van de verkoop van de kittens kan Maria vervolgens haar volwassen katten en chihuahua's bekostigen. ‘Want van mijn AOW'tje alleen lukt dat niet.’ In het jargon van marketing en management: een win-winsituatie.

Hart

De dierenpolitie ziet dat bij een bezoek begin 2015 anders. De dieren zijn in dit ragfijne spel de verliezers, want ze worden thuis bedrijfsmatig gefokt terwijl Maria daar de papieren niet voor heeft. Ze is een illegale honden- en kattenfokker, aldus de dierenpolitie, die Maria’s advertenties op Marktplaats heeft geturfd. Ze spreken haar vermanend toe en het OM stuurt Maria een strafbeschikking van 1.550 euro. Maar hoe moet ze aan dat geld komen? Kittens mag ze niet meer verkopen. Bovendien: ‘Ik was mij van geen kwaad bewust. Ik wist niet dat ik iets verkeerds deed.' Ze wou helemaal niet fokken. Ze heeft gewoon een groot hart. 'Daarvoor word ik nu gestraft.’ Maria gaat daarom in verzet tegen de strafbeschikking. Vanmiddag zit ze op de Kop van Zuid  tegenover de economische politierechter, die zijn uiterste best doet om te achterhalen hoeveel katjes en hondjes Maria de afgelopen jaren aan de man heeft gebracht.

Poesjes

En dat valt nog niet mee. Maria graaft in haar geheugen. Ze had met haar chihuahua's af en toe een nestje. ‘Ik weet echt niet meer hoeveel honden ik toen had; 4 of 5? Er liepen ook kleintjes tussendoor. Ik denk dat ik 10 hondjes per jaar heb aangeboden. Nadat de dierenpolitie bij mij was geweest, heb ik 2 chihuahua's overgehouden. Ik verkoop geen puppy’s meer.’ Ze begon 6 jaar geleden ook met de verkoop van kittens. Maria: ‘Het was niet de bedoeling om veel poesjes te krijgen, maar ze kwamen wel. Ik denk dat ik per jaar 8 kittens heb verkocht. Wat is daar nou mis mee?’ Haar 9 volwassen katten begonnen een hekel te krijgen aan Maria toen ze behandeld moesten worden tegen niesziekte. ‘En nu hebben ze de pest aan mij. Ze lopen met een grote boog om mij heen. Ze zijn verwilderd. Maar ik kan ze toch niet wegdoen? In het asiel worden ze afgemaakt. U mag zo een kat van mij hebben hoor.’

Boskater

Politierechter Jan van den Berg pakt het overzicht erbij dat de dierenpolitie heeft gemaakt van Maria’s aanbiedingen op Marktplaats. ‘Een heel grote opsomming van katten en honden’, zegt de rechter. Maar hij ziet óók dat de meeste katten verschillende keren worden aangeboden. Een Siberische boskater bijvoorbeeld. ‘Die kon ik niet verkopen’, weet Maria. ‘Dus dan hield ik hem.’ ‘Ik sluit niet uit dat het om dezelfde dieren gaat’, resumeert de rechter. Zonder dat Maria zich dat waarschijnlijk realiseert, zal die constatering later tijdens de zitting een grote rol spelen.

Ziekten

Officier van justitie Karin Broere blijft van mening dat Maria bedrijfsmatig honden en katten heeft gefokt. ‘Als je meer dan 20 honden of katten per jaar verkoopt, dan handel je bedrijfsmatig’, zegt de officier. En dat gebeurde, meent ze. ‘Er zit een heel overzicht van advertenties bij het proces-verbaal, en die zullen vast overlappen, maar de verbalisant heeft een onderscheid gemaakt en aangegeven wanneer het aannemelijk was dat het om verschillende honden en katten ging . Uit dat overzicht blijkt dat mevrouw jaarlijks heel veel dieren heeft verkocht, in elk geval meer dan 20.’ Maria gedroeg zich als een bedrijf, maar had daarvoor niet de papieren, aldus officier Broere, en daarvoor is Maria strafbaar. ‘De regels voor het bedrijfsmatig fokken van dieren zijn er niet voor niets. Ze zijn ervoor om standaarden, hygiëne en welzijnsniveau te waarborgen en om ziekten tegen te gaan. Ik hoorde mevrouw nota bene zeggen dat het haar moeite kost om de poezen in te enten en de steriliseren.’ Maar de officier van justitie vindt een boete van 1.550 euro voor Maria wel aan de hoge kant. Een voorwaardelijke geldboete van 1.550 euro is billijk, op voorwaarde dat Maria maximaal 2 honden en 2 gesteriliseerde poezen houdt.

Korte metten

Politierechter Jan van den Berg maakt korte metten met de strafeis. ‘Als ik naar het overzicht kijk dat de verbalisant heeft gemaakt, dan kom ik niet op 20 verschillende dieren die mevrouw per jaar zou hebben verkocht.’ Ze is dus niet bedrijfsmatig bezig. De economische politierechter betwijfelt dan ook of het Besluit houders van dieren, op basis waarvan Maria volgens de officier van justitie veroordeeld zou moeten worden, van toepassing is op deze zaak. Rechter Van den Berg: 'Het gaat hier om Europees recht, bedoeld om de handel in dieren open en overzichtelijk te houden en waarborgen te geven voor de kwaliteit. Als je niet bedrijfsmatig deelneemt aan het economisch verkeer, is deze regelgeving niet van toepassing. Ik kan daarom niet anders dan u vrijspreken.’

Asiel

Maria is er confuus van. Dit had ze niet verwacht. De officier van justitie trouwens ook niet. ‘Maar wat moet ik nou met mijn katten?’, vraagt Maria. ‘Tja, daar zit ik hier niet voor’, reageert de politierechter. ‘Maar ik weet wel dat het niet gezond is om zoveel dieren altijd in een klein huis te hebben. Hoe hard het misschien ook is, u doet er verstandig aan om ze naar het asiel te brengen of een goed huisje voor ze te zoeken. En u moet zeker geen nieuwe nestjes maken.’

Uitspraken