Laden...

Procesafspraken leiden tot celstraf van 8 jaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Procesafspraken leiden tot celstraf van 8 jaar
Rotterdam, 11 juli 2024

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een man veroordeeld tot 8 jaar cel en een geldboete van € 200.000. De rechtbank acht bewezen dat hij betrokken is geweest bij de (voorbereiding van) invoer van grote partijen cocaïne. In het vonnis is rekening gehouden met de door de officier van justitie en de verdediging gemaakte afspraken over de hoogte van de straf. 

Procesafspraken

De officier van justitie en de verdediging hebben onderhandelingen gevoerd over een mogelijke afdoening van de zaak, die uiteindelijk hebben geresulteerd in procesafspraken. De procesafspraken houden onder meer in dat de officier van justitie de oplegging van een gevangenisstraf van 8 jaar en een geldboete van € 200.000 zal eisen en dat de raadsman geen bewijs- of ontvankelijkheidsverweren zal voeren.

Tijdens het onderzoek op de terechtzitting van 27 juni 2024 zijn de gemaakte afspraken uitvoerig met de verdachte en zijn raadsman besproken. De rechtbank concludeert dat de procesafspraken voor zowel de totstandkoming als de inhoud als eerlijk te bestempelen zijn
Straf

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat uit het dossier is gebleken dat de verdachte hoog in de drugsorganisatie zat en een organiserende en coördinerende rol had bij de invoer van de partijen cocaïne. 

Ook was hij eigenaar van een gedeelte van de getransporteerde cocaïne. Verder is bij het bepalen van de straf gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en is rekening gehouden met schending van de redelijke termijn.

Alles afwegend, bezien tegen de achtergrond van de gemaakte procesafspraken, acht de rechtbank de door de officier van justitie geëiste straf van acht jaar gevangenisstraf en een geldboete van € 200.000 passend en geboden.
Uitspraken