Laden...

Rechtbank Rotterdam start met avondzittingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Rechtbank Rotterdam start met avondzittingen
Rotterdam, 09 juni 2020

Vanaf vandaag houdt rechtbank Rotterdam avondzittingen om zaken die door de corona-maatregelen zijn blijven liggen, in te kunnen halen. Al eerder bouwde de rechtbank vergaderzalen en overlegruimtes om tot zittingszalen. Sinds 11 mei worden er weer fysieke zittingen gehouden.

Spreiding

Door de ruimere openingstijden en de extra zaalcapaciteit wordt de toestroom van mensen en de druk op de wachtruimten meer over het gebouw gespreid. Op die manier kunnen we meer fysieke zaken behandelen.

De zittingen vinden plaats op dinsdag- en donderdagavonden van 18:00 tot 21:00 uur. Om te beginnen worden tijdens de avonduren politierechterzittingen voor niet-gedetineerden gepland.

Avondzittingen

Vanavond is senior rechter Annemieke Boer een van de twee rechters die de eerste zittingen behandelt: ‘Na wekenlang beperkt te zijn geweest in het behandelen van politierechterzittingen door het coronavirus, ben ik blij om bij de avondzittingen mee te kunnen helpen.

De rechtbank was immers enige tijd maar beperkt toegankelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Als de overheid oproept om zoveel mogelijk thuis te blijven in het belang van de volksgezondheid, kan de rechtspraak procesdeelnemers immers niet verplichten om te komen. Alleen de urgente zaken konden doorgaan.

In het strafrecht zijn dat de zaken van verdachten die in voorlopige hechtenis zitten. Nu is het gelukkig weer mogelijk om meer zittingen te doen, ook zittingen voor verdachten die op vrije voeten zijn. De rechtbank is er op ingericht om dit zo veilig mogelijk te doen. Vandaag zijn de eerste twee avondzittingen.

Er staan verschillende zaken op de rol, zoals voetbalvandalisme, mishandeling van een BOA, drugsbezit en rijden onder invloed. Een avondzitting kan natuurlijk niet doorgaan als er alleen een rechter, een gerechtssecretaris en een officier van justitie beschikbaar zijn. Mijn collega’s van de griffie, de bodedienst en de parketpolitie staan ook klaar in de avonduren. En niet te vergeten de advocaat, die zijn cliënten ook in de avonduren bijstaat.’

Uitspraken