Laden...

Straffen tot 24 maanden in een dark web drugszaak tegen 7 personen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Straffen tot 24 maanden in een dark web drugszaak tegen 7 personen
Rotterdam, 16 december 2020

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag 6 verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 24 maanden en taakstraffen tot 240 uur voor de handel in drugs via het dark web. Eén verdachte is vrijgesproken. De rechtbank acht bewezen dat de hoofdverdachte vanuit zijn bedrijf ruim een jaar lang MDMA, cocaïne en a-PVP op het dark web heeft aangeboden. Nadat afnemers hun bestelling hadden geplaatst, werden de orders verwerkt, de drugs ingepakt en met de post verzonden naar binnen- en buitenland. De andere verdachten hebben daarbij geholpen.

Eigen gewin

De verdachten hebben daarmee hun eigen gewin boven de grote gezondheidsrisico’s van de gebruikers van die middelen gesteld. Dit soort handel werkt meer criminaliteit in de hand omdat gebruikers hun drugsgebruik vaak bekostigen door bijvoorbeeld diefstal en inbraken. Bovendien gaat de handel in verdovende middelen vaak gepaard met andere zware vormen van criminaliteit.

Bekijk hier de toelichting van de persrechter

Straf

De hoofdverdachte heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de duur van 24 maanden waarvan 14 maanden voorwaardelijk, een taakstraf van 240 uur en een proeftijd van twee jaar. Dit is lager dan de door de officier van justitie geëiste straf van zeven jaar met aftrek van de voorlopige hechtenis. Dat komt omdat de rechtbank vindt dat die eis niet in verhouding staat tot straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd en omdat het lang heeft geduurd voordat de verdachten zijn berecht. De feiten zijn gepleegd in 2016 en 2017. Bovendien is de hoofdverdachte van sommige feiten vrijgesproken en heeft hij geen strafblad voor soortgelijke delicten.

Overige straffen

- Verdachte M. de K: twee jaar gevangenisstraf, waarvan 435 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, met aftrek van de voorlopige hechtenis en een taakstraf van 180 uur.

- Verdachte P. de K.: twee jaar gevangenisstraf waarvan 649 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, met aftrek van de voorlopige hechtenis en een taakstraf van 240 uur.

- Verdachte S. : acht maanden gevangenisstraf waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, met aftrek van de voorlopige hechtenis en een taakstraf van 180 uur.

- Verdachte Van der M.: 94 dagen gevangenisstraf met aftrek van de voorlopige hechtenis.

- Verdachte G. : 182 dagen gevangenisstraf met aftrek van de voorlopige hechtenis.

- Verdachte Van H.: vrijspraak.

Uitspraken