Taakstraffen tot 240 uur voor geweld rondom voetbalwedstrijden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Taakstraffen tot 240 uur voor geweld rondom voetbalwedstrijden
Rotterdam, 08 juni 2018

De rechtbank in Rotterdam heeft uitspraak gedaan in 24 zaken, die alle betrekking hadden op voetbal gerelateerd geweld rondom de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht en de verloren ‘kampioenswedstrijd’ Excelsior – Feyenoord.

Openlijk geweld

16 verdachten hebben een taakstraf opgelegd gekregen, die taakstraffen variëren van 60 uur tot 240 uur. Deze verdachten zijn veroordelen voor openlijk geweld, veelal omdat ze bierflesjes of andere voorwerpen hebben gegooid of iemand hebben geschopt of geslagen. 7 verdachten zijn vrijgesproken, de rechtbank acht de verdenkingen tegen hen niet bewezen. Een ander verdachte is ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij heeft wel iemand mishandeld maar de rechtbank ziet dat als noodweer-exces.

Leuke pot voetbal verstoord

In alle zaken waarin door de rechtbank straf is opgelegd heeft de rechtbank mee laten wegen dat verdachten door hun gedrag een leuke pot voetbal hebben verstoord en dat zij voor de andere, soms nog jonge, bezoekers van de voetbalwedstrijd een slecht voorbeeld zijn geweest hoe zich te gedragen als voetbalsupporter. Daar waar geweld is gebruikt tegen de politie heeft de rechtbank dat in strafverzwarende zin mee laten wegen.

Een slechte dienst bewijzen

Daarnaast heeft de rechtbank er op gewezen dat wangedrag zijn weerslag heeft op de voetbalclubs. Uiteindelijk komen de kosten die worden gemaakt om bij wedstrijden extra politie-eenheden in te zetten en de aangebrachte schade te herstellen voor rekening van de gehele gemeenschap. Het voetbalspel, dat vermaak zou moeten bieden en toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen, verliest zijn glans door relschoppers. Degenen die zich supporters noemen bewijzen hiermee in werkelijkheid hun club en het voetbal een slechte dienst.

Kijk hier (pdf, 99,7 KB)voor een overzicht van de beslissingen per verdachte en de uitgebreide motivering van de rechtbank

Uitspraken

Meest gelezen berichten