Laden...

Tbs voor bedreiger van mensen uit mediawereld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Tbs voor bedreiger van mensen uit mediawereld
Rotterdam, 16 februari 2021
De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 37-jarige man ontslagen van rechtsvervolging voor het bedreigen van mensen uit onder andere de mediawereld en de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb. De man wordt door deskundigen als ontoerekeningsvatbaar gezien. Wel wordt de man tbs met dwangverpleging opgelegd.

Doodsbedreigingen

De man heeft diverse malen bedreigingen geuit bij verschillende bedrijven en instanties waaronder het Openbaar Ministerie. Zo sprak hij op 30 juli 2020 een bericht in op het telefoonnummer van de parketvoorlichting van het Openbaar Ministerie waarbij hij diverse mediapersoonlijkheden, burgemeester Aboutaleb met de dood bedreigde. Eerder had hij in januari 2019 al medewerkers van twee mediabedrijven met de dood bedreigd.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de verdachte een licht verstandelijke beperking heeft en een stoornis in cannabisgebruik. Vanuit zijn verstandelijke beperking begrijpt de verdachte de wereld om hem heen niet. Hij betrekt hierdoor zaken nogal snel op elkaar of zichzelf en ziet er dreiging in. Dit zorgt er voor dat hij niet alleen gemakkelijk angstig en achterdochtig (en kortdurend psychotisch) wordt, maar ook geagiteerd, wat zich regelmatig uit in verbale agressie.

Niet toerekeningsvatbaar

De verdachte wordt hierdoor als niet toerekeningsvatbaar gezien en de bewezenverklaarde feiten kunnen hem daarom niet worden toegerekend. Dit leidt er toe dat de verdachte niet strafbaar is en zal worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

De verdachte heeft verklaard geen behandeling nodig te hebben en ook geen medewerking te zullen verlenen aan welke hulpverlening dan ook. De rechtbank is daarom van oordeel dat voor de veiligheid van anderen het oplegging van tbs met dwangverpleging noodzakelijk zijn.

Uitspraken