Laden...

Celstraffen en taakstraf in zorgfraude-zaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Celstraffen en taakstraf in zorgfraude-zaken
Rotterdam, 18 december 2017

De rechtbank Rotterdam heeft op 18 december 2017 in de zogenoemde zorgfraude-zaken vier verdachten veroordeeld voor valsheid in geschrifte en witwassen. De straffen lopen op tot 4 jaar gevangenisstraf voor de hoofdverdachte. Twee verdachten zijn vrijgesproken.

In het zogenoemde opsporingsonderzoek Tees stonden zes verdachten terecht voor het op grote schaal onttrekken van gelden aan een zorgstichting. De hoofdverdachte heeft als bestuurder van de zorgstichting zichzelf jarenlang grote bedragen, oplopend tot bijna 1,9 miljoen euro, toegeëigend die door de zorgverzekeraar aan de stichting waren uitgekeerd ten behoeve van zorgverlening. Aldus heeft hij een beloning verkregen die verre uitging boven de maximale beloning die maatschappelijk verantwoord werd geacht en later ook wettelijk was toegestaan. Hij heeft dit verhuld door valse facturen in de boekhouding op te laten nemen en valse leningsovereenkomsten op te stellen. De accountant van de zorgstichting wist dat de beloning die op de jaarrekening stond niet de beloning was die de bestuurder feitelijk kreeg maar gaf desondanks een goedkeurende en dus valse verklaring af bij die jaarrekening.


De voorzitter van de Raad van Toezicht wist vanaf het begin van zijn aantreden dat aan de zorgstichting gelden werden onttrokken ten behoeve van de hoofdverdachte die toen nog een adviseursfunctie had, zonder dat daar facturen aan ten grondslag lagen. Hij heeft toch de hoofdverdachte als bestuurder aangesteld maar geen toezicht gehouden op diens handel en wandel en zelfs meegewerkt aan een constructie waarmee de hoofdverdachte geld kon witwassen. In het voordeel van de voorzitter van de raad van toezicht heeft de rechtbank zwaar laten meewegen dat hij zichzelf niet heeft verrijkt. De vriendin van de hoofdverdachte heeft geprofiteerd van het door hem uit misdrijf verkregen geld.

Straffen

De straffen zijn: 4 jaar gevangenisstraf voor de voormalig bestuurder van de zorgstichting; twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor de accountant van de zorgstichting; een geldboete van 5.000 euro, geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar voor de voorzitter van de Raad van Toezicht; een taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor de vriendin van de hoofdverdachte.

Vrijspraak

De verdachten die zijn vrijgesproken, zijn een lid van de raad van toezicht en een medewerker van de zorgstichting. Niet kon worden bewezen dat zij wisten of moesten weten dat de bestuurder op grote schaal fraudeerde met zorggelden.

Uitspraken