Laden...

Tot 5 jaar cel voor handel in grondstoffen voor versnijdingsmiddelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Tot 5 jaar cel voor handel in grondstoffen voor versnijdingsmiddelen
Rotterdam, 14 november 2019

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in een aantal zaken die betrekking hebben op de import en doorlevering van grondstoffen voor versnijdingsmiddelen ten behoeve van de handel in cocaïne en heroïne.

Versnijdingsmiddelen

In dit strafrechtelijk onderzoek werden door het Openbaar Ministerie zowel degenen die stoffen als paracetamol, cafeïne en fenacetine legaal inkochten en vervolgens door leverden om te worden gebruikt als versnijdingsmiddel, als degenen die de versnijdingsmiddelen daadwerkelijk produceerden vervolgd.

De rechtbank heeft bewezen geacht dat verdachten voorbereidingshandelingen pleegden ten aanzien van het bewerken van harddrugs met het doel om het volume van de aan gebruikers/verslaafden te leveren harddrugs te vergroten en de drugswinsten voor leveranciers te verhogen.

Bevordering handel in harddrugs

Daarmee hebben zij de handel in harddrugs bevorderd, zonder zich te bekommeren om de nadelige effecten op de gezondheid, die sommige van de gebruikte versnijdingsmiddelen – ook tijdens het productieproces daarvan – met zich brengen en ook niet om het feit dat de handel in verdovende middelen veel gerelateerde vermogens- en andere criminaliteit tot gevolg heeft.

Kennelijk hebben de veroordeelden slechts oog gehad voor hun eigen financieel gewin. Een aantal van de verdachten werd tevens veroordeeld voor het lidmaatschap van een organisatie die het plegen van dit soort misdrijven tot doel had.

14 veroordelingen

De rechtbank heeft het gezien het nauwe verband met en de bevordering van de handel in harddrugs gerechtvaardigd geacht om bij de bepaling van de hoogte van de straf in dit soort zaken aansluiting te zoeken bij de straffen die voor veel voorkomende (hard)drugscriminaliteit plegen te worden opgelegd.

Wel heeft de rechtbank in een aantal van de zaken de op te leggen straffen enigszins verminderd in verband met de overschrijding van de redelijke termijn van berechting.

In twee zaken werd de verdachte vrijgesproken.
Ook door de politierechter werd een aantal uitspraken gedaan in zaken die met dit onderzoek verband houden. De politierechter sprak één verdachte vrij. Eén zaak is gisteren aangehouden. Daarin moest nog nader onderzoek gedaan worden door de politie.

In totaal zijn er 14 verdachten veroordeeld tot straffen die variëren van enkele maanden tot 5 jaar cel.

Uitspraken