Uitspraak in conflict Markthal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Uitspraak in conflict Markthal
Rotterdam, 02 februari 2018

De kantonrechter heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak die meer dan 20 ondernemers in de Markthal aanspanden tegen eigenaar Klepierre. De ondernemers waren het niet eens met de forse stijging van de servicekosten. Die kosten vielen ruim 2 keer hoger uit dan het door hen betaalde voorschot. De ondernemers vorderden een beperking van de afrekening servicekosten tot ten hoogste 105% van het betaalde voorschot.

Groot aantal bezoekers

De eigenaar van de Markthal stelt dat die kosten moeilijk vooraf konden worden begroot omdat het gaat om een nieuw gebouw met een geheel nieuw concept. Zij stelt ook dat de servicekosten vooral hoger zijn geworden omdat meer beveiliging en meer schoonmaak noodzakelijk waren door het onverwacht hoge aantal bezoekers.

Mededelingsplicht

De kantonrechter stelt vast dat de ontwikkelaar en de beheerder van de Markthal ver uiteenlopende schattingen hebben gemaakt van de te verwachten kosten. Het voorschot is relatief op een laag niveau vastgesteld en Klepierre heeft de huurders daarover niets gezegd, waar zij wel de plicht had om de huurders beter te informeren over de mogelijkheid dat de servicekosten ruim hoger zouden kunnen uitvallen.

Stijging servicekosten gemaximeerd

De kantonrechter heeft daarom beslist dat de afrekening van de servicekosten ook deels door Klepierre moet worden gedragen. De stijging van de kosten die door de ondernemers moeten worden betaald is door de kantonrechter gemaximeerd op 150% van het betaalde voorschot. Het gaat hier over de servicekosten die van toepassing zijn op de periode van de start van de Markthal tot en met 2017.

Tussentijdse beëindiging huur

In deze procedure had 1 van de ondernemers om tussentijdse beëindiging van het huurcontract en terugbetaling van de servicekosten gevraagd. Deze ondernemer stelt dat Klepierre zich niet heeft gehouden aan de afgesproken branchering in de Markthal. De kantonrechter is van oordeel dat Klepierre niet gehouden is de branchering ongewijzigd te laten waardoor er geen sprake is van dwaling op dat punt en hij wijst die vordering af. Het huurcontract wordt op verzoek van Klepierre echter wel ontbonden omdat de betreffende ondernemer al geruime tijd geen huur meer betaalde.

Uitspraken

Meest gelezen berichten