Uitspraak in geschil over merkenrechten wodka

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Uitspraak in geschil over merkenrechten wodka
Rotterdam, 25 maart 2015

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een eindvonnis gewezen in een geschil over de merkrechten op Stolichnaya, Moskovskaya en Na Zdorovye wodka. Deze rechten zouden wereldwijd zeer veel geld waard zijn. In deze zaak vordert een Russische staatsonderneming deze rechten, die vroeger aan de Sovjet Unie toebehoorden, terug en stelt in dat verband bijkomende vorderingen in.

De gedaagde partij is van mening dat zij eigenaar is geworden van de merkrechten als gevolg van transacties ten tijde van het uiteenvallen van de Sovjet Unie. De zaak loopt al jaren, ook omdat partijen van een eerder tussenvonnis al in hoger beroep en in cassatie zijn geweest. Het hof en de Hoge Raad hebben dus ook al beslissingen genomen. De rechtbank heeft nu beslist dat er geen ruimte is om alsnog een deel van het debat opnieuw te doen. De rechtbank heeft de eiseres grotendeels gelijk gegeven omdat de merken niet rechtsgeldig aan gedaagde zijn overgedragen.

De merken zijn dus nog van de oude eigenaar (de Russische staat) en niet van de gedaagde partij. Een groot aantal afgeleide merken, meest voor wodka met smaakjes, die de gedaagde partij heeft ingeschreven lijken te veel op de Stolichnaya en Moskovskaya-merken. De rechtbank oordeelt dat het publiek daardoor in verwarring kan raken en zal denken, dat het om moderne varianten op de wodkamerken van eiseres gaat. Gedaagde mag die merken dus niet meer gebruiken. Het (woord en beeld-)merk “Stoli” mag gedaagde nog wel gebruiken omdat dat merk volgens de rechtbank niet tot verwarring leidt.
Gedaagde had ook tegenvorderingen ingesteld, maar die worden afgewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten