Laden...

Verdachten in terrorismezaak 'Dumfries' blijven in voorlopige hechtenis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Verdachten in terrorismezaak 'Dumfries' blijven in voorlopige hechtenis
Rotterdam, 13 januari 2022

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag in de terrorismezaak ‘Dumfries’ beslist dat de acht verdachten die in deze zaak vastzitten langer in voorlopige hechtenis blijven. De advocaten van de verdachten hebben op de zitting van 6 januari jl. verzocht om de voorlopige hechtenis van de verdachten op te heffen of te schorsen. Deze verzoeken zijn afgewezen.

Ernstige bezwaren

Het dossier bevat voldoende ernstige bezwaren tegen alle verdachten om de voorlopige hechtenis in stand te laten. De nieuwe stukken, die zijn gevolgd uit het aanvullende onderzoek naar de verschillende digitale gegevensdragers, dragen daar aan bij.

De rechtbank verwijst naar wat de officieren van justitie op de terechtzitting van 6 januari jl. uiteen hebben gezet en wat al in voorgaande beslissingen over de voorlopige hechtenis is overwogen. Het onderzoek naar de digitale gegevensdragers is nog niet afgerond en biedt wellicht meer inzicht in de gedragingen van de verschillende verdachten. Op de regiezitting van 18 maart aanstaande dient, wanneer het volledige dossier is verstrekt, opnieuw kritisch gekeken te worden naar de verdenkingen. 


Strafvordering

De verzoeken tot schorsing van de voorlopige hechtenis worden ook in alle zaken afgewezen. In dit stadium van het onderzoek weegt het belang van strafvordering zwaarder dan het persoonlijk belang.  Ook hier geldt dat hier opnieuw goed naar gekeken wordt op 18 maart aanstaande, als het einddossier is verstrekt. Daarbij zal de rol van iedere verdachte opnieuw worden bekeken.

Uitspraken