Laden...

Verdachten in terrorismezaak Dumfries langer vast

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Verdachten in terrorismezaak Dumfries langer vast
Rotterdam, 31 maart 2022

Zeven verdachten in de terrorismezaak ‘Dumfries’ blijven langer in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank Rotterdam vandaag beslist. In de zaken van deze verdachten zijn de ernstige bezwaren waarop de voorlopige hechtenis is gebaseerd nog steeds aanwezig. Een verdachte wordt wel geschorst en een andere verdachte is al sinds 9 november geschorst.

Uit de dossiers van de verdachten volgt dat zij gedurende een lange periode, in wisselende samenstellingen veelvuldig luisterden naar jihadistische strijdliederen, keken naar gewelddadige filmpjes, met elkaar spraken over jihadistisch gedachtengoed en fysiek met elkaar trainden. Ook hebben zeven verdachten naar een ISIS-instructievideo gekeken waarin wordt uitgelegd hoe een explosief kan worden gemaakt en waarin wordt gedemonstreerd hoe met een mes een terroristische aanslag kan worden uitgevoerd.

Tapgesprekken

De verdediging heeft tijdens de zitting op 18 maart kritiek geuit op de uitwerking van afgeluisterde gesprekken. Volgens de verdediging zijn er andere dingen gezegd, dan wat de vertalers/verbalisanten op papier hebben gezet. De rechtbank bepaalt dat de bekritiseerde passages opnieuw uitgewerkt dienen te worden.

De volgende zitting staat gepland op 19 mei op het Justitieel Complex Schiphol.

Uitspraken