Vier jaar gevangenisstraf voor zware mishandeling met de dood als gevolg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Vier jaar gevangenisstraf voor zware mishandeling met de dood als gevolg
Rotterdam, 25 april 2018

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 20-jarige Rotterdammer veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte tijdens een ruzie in een café het slachtoffer hard en onverwacht tegen het hoofd heeft geslagen. Het betrof één klap die later heeft geleid tot de dood van het slachtoffer. Het door de verdediging gesuggereerde alternatieve scenario dat derden het slachtoffer tegen het hoofd hebben geschopt, is niet aannemelijk geworden.
Er is geen bewijs dat de verdachte van plan was het slachtoffer te doden, maar hij had er volgens de rechtbank wel rekening mee moeten houden dat hij met zijn vuistslag zwaar lichamelijk letsel kon toebrengen.

Gebeurtenissen

Tijdens een cafébezoek heeft de verdachte zonder noemenswaardige aanleiding het slachtoffer plots en komend van achteren een krachtige (vuist)slag tegen het hoofd gegeven. Als gevolg daarvan liep het slachtoffer ernstig (hersen)letsel op. Hij is niet meer bij bewustzijn geweest en overleed vier dagen later aan zijn verwondingen.

Groot leed

Het overlijden van het slachtoffer heeft groot leed en verdriet teweeggebracht bij de nabestaanden. Bij de behandeling van de zaak kwam dit ook duidelijk naar voren uit hun verklaringen. Hun leven is door de tragische gebeurtenis voorgoed veranderd.

Straf

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf meegewogen dat de verdachte zonder enige aanleiding agressief gedrag heeft vertoond. De verdachte lijkt onder invloed van alcohol of andere roesmiddelen onvoldoende in staat om met zijn emoties om te gaan. De rechtbank verwijt de verdachte dat hij geen verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen, ook niet naar de nabestaanden. Hij bleef ontkennen, terwijl de camerabeelden toonden dat hij de klap had uitgedeeld. De rechtbank tilt er ook zwaar aan dat de verdachte zich na de klap geheel niet heeft bekommerd om het slachtoffer. De rechtbank acht een gevangenisstraf van vier jaar daarom passend en geboden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten