Laden...

Voorwaardelijke boetes voor straatintimidatie in Rotterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Voorwaardelijke boetes voor straatintimidatie in Rotterdam
Rotterdam, 19 december 2018

De kantonrechter in de rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 36-jarige verdachte veroordeeld voor twee gevallen van straatintimidatie tot twee voorwaardelijke geldboetes van 100 euro. Straatintimidatie is per 1 januari 2018 in een nieuw artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening van Rotterdam (APV) strafbaar gesteld.

Handkusgebaren

De verdachte heeft afgelopen zomer op twee verschillende dagen in totaal acht vrouwen lastiggevallen in het centrum van de stad. Dat deed hij door handkusgebaren te maken die in dit geval ergerniswekkend waren in de zin de APV. Die handkusgebaren stonden niet op zichzelf maar vonden plaats tegen de achtergrond van de overige omstandigheden.

Wildvreemde

Als wildvreemde spreekt de verdachte in de grote stad willekeurig vrouwen aan. De verdachte schakelt bijna ongemerkt over van de ene naar de andere vrouw. In een van de twee gevallen maakt de verdachte ook geluiden in de richting van de vrouwen en in het andere geval gaat hij naast een vrouw zitten die vervolgens een meter van hem wegschuift. Wanneer de vrouwen de verdachte negeren volhardt hij in zijn gedrag en zet de verdachte zijn gebaren door.

Vrijheid van meningsuiting

De verdachte spreekt de vrouwen ook aan en uit daarbij teksten als: ‘Hey mooie dame, je ziet er goed uit’ en ‘Hey schatje, ga je nu al weg? Blijf nog even met me.’ De vrijheid van meningsuiting die in artikel 7 van de Grondwet is neergelegd maakt dat de verdachte deze teksten mag uiten, als die teksten niet verboden zijn door de wet. De APV is geen wet maar een set regels van de gemeente. Dat soort regels mogen de vrijheid van meningsuiting niet beperken.

Ergerniswekkend: niet strafbaar, wel een boete

Hoewel bewezen is dat de teksten op zichzelf genomen ook ergerniswekkend zijn en overlast geven is de verdachte daarvoor niet strafbaar. Dat betekent echter niet dat het uiten van die teksten helemaal gratis is. Het aanspreken van de vrouwen door de verdachte en uiten van deze teksten in hun richting kleuren, net als de andere genoemde omstandigheden, de handkusgebaren van de verdachte.

Symbolic speech

In het zeer uitgebreide vonnis geeft de kantonrechter antwoord op zes belangrijke vragen die bij de beoordeling van straatintimidatie van belang zijn. De kantonrechter legt daarbij de begrippen uit de APV uit waarna hij de algemene invulling van deze begrippen bespreekt. Vervolgens schetst hij de achtergrond van de vrijheid van meningsuiting en bespreekt hij in dat verband het begrip ‘symbolic speech’.

APV geen papieren tijger

Na de mogelijkheden tot beperking van de vrijheid van meningsuiting te hebben gegeven sluit de kantonrechter af. Dat doet hij met de conclusie dat het artikel over straatintimidatie in de APV ondanks de beperking van de vrijheid van meningsuiting geen papieren tijger hoeft te zijn om op te kunnen treden tegen overlastgevend gedrag in de openbare ruimte.

Uitspraken