Laden...

Voorwaardelijke gevangenisstraf en vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid na dodelijk ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Voorwaardelijke gevangenisstraf en vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid na dodelijk ongeval
Rotterdam, 24 juni 2021

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 55-jarige man uit Zeeland veroordeeld voor dood door schuld in het verkeer (art. 6 Wegenverkeerwet 1994). De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast is aan de man een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd voor de duur van vier jaar. Daarbij wordt wel de tijd in mindering gebracht dat zijn rijbewijs ingevorderd en ingehouden is geweest. 

De man is op 11 maart 2019, terwijl hij met zijn trekker met oplegger reed op de A16, onder invloed van een zeer lage suikerspiegel in zijn bloed (hypoglykemie) buiten staat geraakt zijn voertuig goed te kunnen besturen. Hij is daardoor in volle vaart een afrit van de A16 afgereden en vervolgens met hoge snelheid door rood gereden. 

Daarbij is hij in botsing gekomen met een personenauto. De inzittende van die andere auto, een 21-jarige man, is als gevolg van dit ongeval om het leven gekomen.

Bloedsuikerspiegel

De rechtbank heeft op basis van het dossier vastgesteld dat verdachte in aanzienlijke mate onvoorzichtig is geweest. De rechtbank heeft bij de vaststelling van de mate van strafrechtelijke schuld in het voordeel van verdachte meegewogen dat zijn artsen de streefwaarden van de bloedsuikerspiegel van verdachte betrekkelijk laag hadden vastgesteld, een omstandigheid die de kans op het intreden van een hypoglykemie groter maakte.

Aan drie nabestaanden is ieder een schadevergoeding toegekend van 15.000 Euro, in totaal dus een bedrag van 45.000 euro.

Uitspraken