Vragen en antwoorden over de zaak-Laura H.

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Vragen en antwoorden over de zaak-Laura H.
Rotterdam, 26 juli 2017

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag (woensdag 26 juli 2017) beslist dat Laura H. op 1 augustus voorlopig op vrije voeten komt. Haar advocaat had hier om gevraagd. Laura H. reisde 2 jaar geleden af naar Syrië met haar man en 2 kinderen. Ze werd na haar terugkeer in augustus vorig jaar gearresteerd. 4 vragen en antwoorden over deze zaak.

Waarom is deze beslissing genomen?

Laura H. zit in voorlopige hechtenis. Dat is een periode die verdachten vastzitten tot een rechtszaak daadwerkelijk van start gaat. Dat is op 12 oktober aanstaande. Verdachten hebben het recht om te vragen om schorsing van de voorlopige hechtenis. Soms duurt het lang totdat een rechtszaak van start kan gaan, omdat er eerst veel onderzoek moet worden gedaan naar de feiten. Mensen zijn pas schuldig als de rechter uitspraak heeft gedaan. De rechtbank heeft vandaag ook beslissingen genomen op de onderzoekswensen van de advocaat van Laura H.

Waarom heeft de rechtbank het verzoek van Laura H. toegewezen?

De rechtbank heeft het verzoek toegewezen op grond van persoonlijke omstandigheden. De rechtbank luistert bij zo'n verzoek altijd naar wat het Openbaar Ministerie en de Reclassering vinden. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor de vervolging, de Reclassering begeleidt verdachten buiten de gevangenis. Zowel het Openbaar Ministerie als de Reclassering hadden geen bezwaar tegen het schorsen van de voorlopige hechtenis. Steeds moet in het oog worden gehouden dat iemand in afwachting van de zitting in beginsel het recht heeft om op vrije voeten te blijven. Rechters moeten ook inschatten hoe groot de kans is dat iemand schuldig zal worden verklaard en hoe hoog de eventuele straf zal uitvallen. De voorlopige hechtenis mag natuurlijk niet langer duren dan de straf. Voor een rechter is dit soms moeilijk in te schatten. Hij moet dit op een moment doen dat de behandeling van de zaak nog bezig is.

Betekent dit nu dat Laura H. niet meer terug naar de gevangenis hoeft?

Nee. De rechtszaak tegen haar begint op 12 oktober. De schorsing van de voorlopige hechtenis duurt dan ook tot 12 oktober 9 uur 's morgens, als de rechtszaak begint.

Zijn er nog voorwaarden verbonden aan de schorsing van de voorlopige hechtenis?

Ja, in totaal 15 strenge voorwaarden. Zo moet Laura H. een enkelband dragen, waardoor de Reclassering altijd kan zien waar ze is. Verder moet ze meewerken aan behandelingen als de Reclassering dat nodig vindt. Ze mag ook niet in de grensstreken van Nederland komen en evenmin in de buurt van internationale vliegvelden. Ook wordt het haar verboden contact te hebben met andere bij de rechtszaak betrokken personen en de media. 
 

Uitspraken

Meest gelezen berichten