Laden...

Vrijspraak voor dodelijk ongeval scooterrijder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Vrijspraak voor dodelijk ongeval scooterrijder
Rotterdam, 03 november 2023

De rechtbank heeft vandaag een wielrenner vrijgesproken die verdacht werd van betrokkenheid bij een dodelijk ongeval met een scooterrijder. Uit het onderzoek is niet duidelijk  geworden wat er precies is gebeurd.

Rivierdijk

De verdachte heeft op 2 juli 2022 in Hardinxveld-Giessendam met een groep wielrenners op de Rivierdijk gefietst. Hij reed daar op een vrij liggend fietspad met twee rijrichtingen die gescheiden waren door een onderbroken streep. 

Val

Op enig moment is het slachtoffer als bestuurder van een scooter deze groep wielrenners in tegengestelde richting genaderd. Op het moment dat de groep wielrenners en het slachtoffer elkaar passeerden kwamen er twee wielrenners, onder wie de verdachte en de scooterrijder ten val. De bestuurder van de scooter is later die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Geen ongevallenanalyse


Na het ongeval is er geen verkeersongevallenanalyse uitgevoerd. Ook is toen door de politie ter plaatse besloten om geen verkeersdeskundig politieambtenaar ter plaatse te laten komen. Er zijn ook zijn geen sporen veiliggesteld.

Andere technische bewijsmiddelen, om (bijvoorbeeld)) de plaats van de aanrijding vast te kunnen stellen, bevinden zich evenmin in het dossier. De precieze plaats van aanrijding kan daarmee niet worden vastgesteld of gereconstrueerd. 


Getuigen

De rechtbank is van oordeel dat op basis van de getuigenverklaringen geen duidelijk beeld geschetst kan worden van de toedracht van het ongeval. De verschillende verklaringen ondersteunen elkaar niet. Daarnaast heeft de verdachte- door zijn val en letsel-  geen herinnering aan het ongeval. 

Toedracht onduidelijk, dit leidt tot vrijspraak

Het is te betreuren dat op basis van het dossier geen duidelijkheid kan worden verkregen over de toedracht en het verloop van het ongeval. Om die reden spreekt de rechtbank de verdachte vrij van de hem verweten gedragingen. 

Uitspraken