Laden...

Vrijspraak voor schipper omgeslagen boot bedrijfsuitje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Vrijspraak voor schipper omgeslagen boot bedrijfsuitje
Rotterdam, 12 september 2018

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 51- jarige schipper vrijgesproken na een ongeval met de boot die hij bestuurde.

Op 27 november 2015 voer de schipper met een snelle motorboot over de Nieuwe Maas. Aan boord waren 11 passagiers die de boot voor een bedrijfsuitje hadden afgehuurd. Bij die tocht is de boot omgeslagen, toen de boot over de hekgolven achter een duwcombinatie voer.

Volgens het OM was het kapseizen aan de schipper te wijten doordat de schipper onvoldoende afstand van een duwcombinatie heeft gehouden en zijn koers niet voldoende op die van de duwcombinatie heeft afgestemd om op die manier op voldoende afstandstand van de duwcombinatie te blijven. De schipper wordt daarbij ook verweten dat hij onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft getroffen.

Maar de rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat het ongeluk inderdaad is ontstaan doordat de schipper te weinig afstand heeft gehouden van de duwcombinatie. En varen over hekgolven betekent niet automatisch dat niet ‘alle voorzorgsmaatregelen die bij goed zeemanschap horen’ zijn genomen. De schipper is daarom van die beschuldigingen vrijgesproken.

Uitspraken