Laden...

Zes jaar cel en tbs voor gewelddadige ontsnapping uit tbs-kliniek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Zes jaar cel en tbs voor gewelddadige ontsnapping uit tbs-kliniek
Rotterdam, 12 februari 2021

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 53-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging. De man ontsnapte samen met een andere gedetineerde op 1 maart 2020 met veel geweld uit de tbs-kliniek de Kijvelanden. De andere gedetineerde kwam later bij een vuurgevecht met de politie om het leven.

De twee mannen hebben bij hun ontsnapping gedreigd met een mes en met een pistool. Zo werd het mes op de keel van een verpleegkundige van de tbs-kliniek gehouden en werd er een vuurwapen op hem gericht. Ook werd de taxichauffeur die klaarstond voor de kliniek, maar niets te maken had met de ontsnapping, met de dood bedreigd en gegijzeld. Daarnaast hebben de twee mannen de taxichauffeur gedwongen om te rijden.

Tbs-maatregel

De rechtbank legt de man een lagere celstraf op dan geëist, omdat de eis van twaalf jaar zodanig hoog was, dat deze past bij strafbare feiten met dodelijke afloop. Daarnaast zal de rechtbank ook overgaan tot het opleggen van de tbs-maatregel, waarvan ook kan worden verwacht dat deze, zeker in het begin, in een zeer beperkt regime zal worden ten uitvoer gelegd en lang zal duren. Dit maakt dat de rechtbank het niet passend vindt om de hoge gevangenisstraf zoals die is geëist op te leggen.

Medeverdachte

De rechtbank veroordeelt ook een 44-jarige vrouw tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Zij heeft een mobiele telefoon, vuurwapen en een mes de tbs-kliniek binnen gesmokkeld, terwijl zij wist dat deze gebruikt gingen worden voor de ontsnapping. De verdachte heeft geholpen bij deze ontsnapping en is medeplichtig aan de wederrechtelijke vrijheidsberoving en de dwang die daarop volgden. De rol van de vrouw moet niet worden onderschat, want zonder haar was het ontsnappingsplan nooit gelukt.

Daarnaast wordt zij ook veroordeeld voor het mishandelen van een papegaai in 2018. Zij hield het dier in een doek en drukte het op de grond en vuurde met het gaspistool op de kop van de papegaai.

Uitspraken