Laden...

10 jaar celstraf en 180.000 euro schadevergoeding in Zeeuwse misbruikzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > 10 jaar celstraf en 180.000 euro schadevergoeding in Zeeuwse misbruikzaak
Middelburg, 19 juli 2021

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 44-jarige vrouw uit Zeeland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De vrouw is schuldig bevonden aan het jarenlang medeplegen van seksueel misbruik van haar twee dochters en de verkrachting van een vriendinnetje. Naast de celstraf moet zij haar dochters een schadevergoeding van 175.000 euro betalen.

Verkrachting

Van 2008 tot en met 2019 liet de Zeeuwse haar dochters structureel verkrachten door haar partner. De meisjes waren 8 en 10 jaar oud toen dit begon. De moeder werkte nauw samen met haar partner. Ze droeg ideeën aan en faciliteerde het misbruik door roesmiddelen bij de slachtoffers toe te dienen. Ze maakte daarnaast pornografische foto’s en filmpjes van haar kinderen. De oudste dochter werd niet alleen verkracht door haar stiefvader, maar werd ook meegenomen naar parenclubs en parkeerplaatsen om seks te hebben met anderen. Ook een vriendinnetje van de misbruikte meisjes werd tijdens een weekendje weg verkracht.

Verantwoordelijk

Hoewel verdachte de seksuele handelingen niet zelf heeft gepleegd, houdt de rechtbank haar hiervoor wel verantwoordelijk. Volgens de rechtbank heeft de moeder zich jarenlang intensief en actief bemoeid met het seksueel misbruik, dat bijna dagelijks plaatsvond. Ze gooide haar kinderen willens en wetens in de strijd om de relatie met haar partner te behouden en uit te breiden. Zonder haar tussenkomst had haar partner zijn gang niet kunnen gaan. De rechtbank rekent haar dit zwaar aan nu een moeder bij uitstek de persoon is die haar kinderen hoort te behoeden en te beschermen. Bij het opleggen van de schadevergoedingen heeft de rechtbank dan ook rekening gehouden met de buitengewone ernstige omstandigheden en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers.

Medische bewijsstukken

De rechtbank heeft voor het bepalen van de straf meerdere keren verzocht om medische bewijsstukken in verband met de gezondheidsproblemen van de vrouw. Die stukken heeft de rechtbank niet ontvangen. Ook zijn, ondanks herhaald verzoek van de rechtbank, de medische stukken dat de vrouw niet lang meer te leven zou hebben en de detentie daardoor te zwaar zou zijn, nooit overhandigd. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank dan ook geen rekening gehouden met de gezondheid van de vrouw.

Uitspraken