Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Rechtbanken > Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Illustratieve afbeelding

Bezoekadressen

Bezoekadres
Sluissingel 20, 4811 TA Breda

Kousteensedijk 2, 4331 JE Middelburg
> Routebeschrijvingen

Openingstijden
Maandag - vrijdag: 8.30-17.00 uur Kanton telefonisch: 8.30 - 12.30 uur
Insolventies telefonisch: 8.30 - 12.30 uur en dinsdag van 16.00 uur tot 17.00 uur voor faillissements- uitspraken.

Telefoonnummer
088 361 6000 

Bezoekinformatie
> Bezoekinformatie

U heeft een klacht
> Klachtenbureau

Arrondissement

Werk- en rechtsgebied rechtbank Zeeland-West-Brabant 

 

Over de rechtbank

Uit de voormalige rechtbanken van Breda en Middelburg is op 1 januari 2013 rechtbank Zeeland-West-Brabant ontstaan. Deze is bevoegd om in het arrondissement recht te spreken in eerste aanleg. Dit betekent dat de rechtbank de eerste instantie is die een juridisch oordeel over een zaak of conflict geeft. Daarna kan een procespartij (bijvoorbeeld de veroordeelde of het Openbaar Ministerie) in hoger beroep gaan bij gerechtshof 's-Hertogen-bosch. Bij rechtbank Zeeland-West-Brabant werken ongeveer 140 rechters en 530 andere medewerkers in vaste dienst.

 


 

Gerechtsgebouw locatie Breda  Locatie Breda

 

Gerechtsgebouw locatie Middelburg  Locatie Middelburg

 

 


 

Zittingen

Zittingsroosters

Rechtbank Zeeland-West-Brabant houdt op alle werkdagen zittingen. De meeste zittingen zijn openbaar en kunt u als belangstellende bijwonen.

Zitting bijwonen

De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen.

Regels en procedures

Wilt u een rechtszaak beginnen? Bent u bij een rechtszaak betrokken geraakt? Zoekt u juridische informatie? Lees meer informatie over de geldende regels en procedures.

                

Nieuws rechtbank Zeeland-West-Brabant  Nieuws rechtbank Zeeland-West-Brabant

 

 

Op de rol: ‘Hoe kom je erop om in de badkamer filmpjes te maken?’5-12-2016 23:00:00<p>Rogier* was afgestudeerd en belandde in een gespreid bedje, maar waar was de opwinding van het bestaan? Die zocht en vond hij in de badkamer van zijn schoonouders in een Zeeuws-Vlaamse dorp, waar hij zijn vriendin en haar zus met zijn mobiele telefoon filmde. In het geniep wel te verstaan, en dat mag niet. Artikel 139f van het Wetboek van Strafrecht verbiedt het heimelijk vervaardigen van beelden van mensen die zich in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats bevinden. Zelfs als die opnames niet op het internet verschijnen. Goed om te weten in een tijd waarin we alles en nog wat met een slimme telefoon filmen.<br></p>
Huwelijk met dementerende vrouw nietig verklaard5-12-2016 23:00:00<p>Het huwelijk van een 70-jarige vrouw met een 55-jarige man is met terugwerkende kracht nietig verklaard. De dochters van de vrouw hadden hierop aangedrongen omdat hun moeder ten tijde van de voltrekking in 2015 al dementerend zou zijn geweest. De rechtbank Zeeland-West-Brabant geeft hen hierin vandaag gelijk.</p>
Verdachten van plotselinge aanval op politieagenten blijven in de cel5-12-2016 23:00:00<p>De 2 mannen uit Moerdijk en Zevenbergen die verdacht worden van openlijk geweld tegen 2 politieagenten die in de nacht van zaterdag op zondag in het uitgaansgebied van Breda aan het werk waren, blijven in voorarrest totdat de zaak voor de rechter komt. Dit besloot de rechter-commissaris bij hun voorgeleiding op dinsdagochtend. </p>

Vraag en antwoord

Kan ik mijn auto parkeren bij het gerechtsgebouw?

In Breda is aan de voorzijde van het gerechtsgebouw aan de Sluissingel is een beperkt aantal parkeerplaatsen. U kunt daarom het best parkeren aan de achterzijde van het gerechtsgebouw, voor de Belastingdienst.

Kan ik bij de rechtbank terecht voor juridisch advies?

Nee, dat kan niet. Voor juridisch advies of informatie kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket is bereikbaar onder nummer 0900-8020 (10 eurocent per minuut) of via juridischloket (juridischloket.nl). Via deze website kunt u ook vragen stellen.

Zijn er ruimtes waar ik met mijn advocaat kan overleggen?

Er zijn daarvoor beperkte mogelijkheden. Om gebruik te maken van ruimte, waarin u enige privacy heeft, kan uw advocaat een verzoek indienen bij de Centrale Balie. Voor de kantonlocaties geldt dat u contact kunt opnemen met de desbetreffende locatie, zie hiervoor de contactgegevens.