12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor twee woningovervallen en poging doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor twee woningovervallen en poging doodslag
Breda, 10 april 2015

Een 24-jarige man is door de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor twee woningovervallen en een poging tot doodslag van een motoragent. Naast een gevangenisstraf legt de rechtbank de man tbs met dwangverpleging op.

Woningovervallen

Beide woningovervallen vonden plaats in Breda aan het begin van de avond. Een op 12 november 2012 en een op 4 januari 2013. Bij de overval in 2012, die ongeveer drie kwartier duurde, was naast twee volwassenen  een jongen van destijds zes jaar het slachtoffer. Tijdens de overval zijn de slachtoffer bedreigd met een vuurwapen en een kapmes. Bij deze overval zijn horloges, mobiele telefoons en een handtas met inhoud weggenomen. Bij de overval in 2013 is niet alleen gedreigd met een vuurwapen, maar is ook  gebruik gemaakt van een taser en tie-rips. Een van de slachtoffers heeft bij zijn vlucht zijn rug gebroken. Bovendien is er geweld gebruikt tegen een buurtgenoot die hulp kwam bieden. Bij deze overval is een horloge weggenomen.

Poging doodslag

Een motoragent die op de melding van de overval van 4 januari 2013 afkomt treft kort na de overval de mannen tijdens hun vlucht. Hij wordt bij de confrontatie met de mannen met een mes in zijn borst gestoken. Uit het bewijsmateriaal maakt de rechtbank op dat de verdachte en niet de medeverdachte verantwoordelijk is voor het steken van de motoragent. Dit  in tegenstelling tot wat de officieren van justitie hebben betoogd.

Oordeel rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat een lange onvoorwaardelijke vrijheidsstraf noodzakelijk is. Gezien de aard en de ernst van de feiten, maar ook gelet op het strafrechtelijk verleden van de verdachte. De rechtbank ziet aanleiding om boven de eis van de officieren van justitie uit te gaan, nu de rechtbank de poging doodslag van de motoragent in de zaak wel bewezen acht.

Medeverdachten

In dezelfde zaak zijn nog  drie andere verdachten veroordeeld. De rechtbank heeft een tweede overvaller voor de twee overvallen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Een man is voor zijn betrokkenheid bij de overval in 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. De bestuurder van de vluchtauto is als medeplichtige bij die overval veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.

De officieren van justitie hadden een gevangenisstraf van acht jaar met aftrek van het voorarrest, alsmede de maatregel van tbs met dwangverpleging geëist.

Uitspraken

Meest gelezen berichten