Laden...

25 Jaar cel voor doodslag en poging tot doodslag in Tilburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > 25 Jaar cel voor doodslag en poging tot doodslag in Tilburg
Breda, 01 november 2016

De 21-jarige man die in april 2015 de bejaarde Thérèse Hiwat met messteken om het leven bracht is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag en een poging tot doodslag later dat jaar in dezelfde flat.

Gruwelijke feiten

Op 26 april 2015 klom de verdachte via het balkon de woning van het slachtoffer binnen en bracht haar met 41 messteken om het leven. De verdachte maakte bij de overval een tablet en een pinpas buit. Onder andere DNA-bewijs en getuigenverklaringen koppelen hem aan de daad. Ruim een half jaar later, in december 2015, drong de verdachte op vergelijkbare wijze midden in de nacht de woning van een bejaard Turks echtpaar binnen. Hij schopte en stak de man, maakte onder andere sieraden buit en bond het echtpaar aan elkaar vast met tiewraps. Hij sloot de slaapkamerdeur af en ging er vandoor. Pas in de ochtend werden de hulpkreten van de vrouw opgemerkt door een buurtbewoner. Omdat de verdachte een zwaargewonde man op deze manier achterliet is er volgens de rechtbank sprake van poging tot doodslag.

Gewetenloos

"De verdachte heeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid voor zijn daden genomen," aldus de rechter. "Hij lijkt geen enkel respect te kunnen opbrengen voor het leven van een ander en kiest bovendien de meest kwetsbare slachtoffers. ‘Geen commentaar’: dat is waar de slachtoffers en de maatschappij het mee moeten doen." In het vonnis stelt de rechtbank dat de maatschappij beschermd moet worden tegen het gewetenloze gedrag van de verdachte. Ondanks zijn zeer jeugdige leeftijd ziet de rechter geen aanleiding het jeugdstrafrecht toe te passen. De leeftijd van de verdachte is wel de enige reden dat de straf lager uitvalt dan de door de officier van justitie geëiste 30 jaar. Voor oplegging van een tbs-maatregel is onvoldoende informatie over de verdachte beschikbaar, omdat hij consequent heeft geweigerd mee te werken aan onderzoek.

Uitspraken