Laden...

25 maart 2023: Open Dag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > 25 maart 2023: Open Dag
Breda, 07 februari 2023

Tijdens de Open Dag op zaterdag 25 maart geeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant een uniek kijkje in de wereld van de rechtspraak. Bezoekers zijn van harte welkom op de locatie in Breda (Stationslaan 10) van 10.00 tot 16.00 uur. Transparantie

"Een Open Dag is het perfecte moment om iedereen te laten zien hoe wij werken. Die transparantie vinden wij heel belangrijk. Op 25 maart krijg je op een laagdrempelige, ontspannen manier een kijkje achter de schermen. Veel medewerkers van de rechtbank werken vol enthousiasme mee aan deze Open Dag. Rechters, griffiers, bodes, mensen uit de bedrijfsvoering: je kunt op 25 maart met iedereen het gesprek aangaan." Jasper van den Beld, president rechtbank Zeeland-West-Brabant

Programma 25 maart

Bekijk een nagespeelde politierechterzitting. De aanvangstijden zijn: 10.30, 11.45, 13.30 en 14.45 uur (duur: 30 min + gelegenheid voor vragen achteraf).

Strafzitting naspelen met kinderen (9 t/m 14 jaar). Kinderen krijgen uitleg over de rechtspraak. Daarna kruipen zij in de huid van een officier, rechter, verdachte of advocaat en spelen onder begeleiding een strafzitting na. Ochtend: 11.00 uur uitleg en repetitie. 12.00 uur strafzitting spelen voor publiek. Middag: 13.00 uur uitleg en repetitie. 14.00 uur strafzitting spelen voor publiek.

Rondleiding door (een deel van) het gebouw door voormalig kantonrechter en architectuurliefhebber Huib de Ruijter. Ieder half uur tussen 10.00 t/m 16.00 uur.

Quiz met bezoekers: befje op/ befje af! Ieder heel uur van 10.00 t/m 15.00 uur.

Doorlopend tussen 10.00 – 16.00 uur: 
Op het plein voor de hoofdingang kunnen bezoekers een kijkje nemen in de arrestantenbus, de politie geeft er uitleg bij! 

Informatiemarkt. Verschillende organisaties die met de rechtspraak te maken hebben presenteren zich: UWV, politie, Jeugdbescherming Brabant, Raad voor de Kinderbescherming, Jonge Balie, Juridisch Loket, MfN (mediation), Reclassering Nederland en natuurlijk wijzelf. 

Presentatie van de vier rechtsgebieden (Strafrecht, Familie- en Jeugdrecht, Bestuursrecht en Civiel recht). Ga in gesprek met de medewerkers van de rechtbank.


Rechtbanktekenaar aan het werk – Renée van de Kerkhof. En jij kunt ook getekend worden! 

Selfiespot - Kruip in de huid van een rechter en maak een leuke selfie met een toga aan. 

Voor kinderen hebben we een leuke hoek met kleurplaten, educatieve filmpjes en oudhollandse spelletjes. 

Aanmelden voor de Open Dag is niet nodig, een geldig legitimatiebewijs meenemen wel.


Uitspraken