Laden...

4 jaar cel voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk in Oud Gastel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > 4 jaar cel voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk in Oud Gastel
Breda, 26 april 2024

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft 4 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 28-jarige man. Hij veroorzaakte een ernstig verkeersongeval waarbij 2 vrouwen en 2 kinderen om het leven kwamen. Een meisje overleefde het ongeluk, maar raakte wel gewond. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van roekeloos rijgedrag. Naast de celstraf is de maximale rijontzegging van 10 jaar opgelegd.

Het gebeurde aan het begin van de avond op 2 september 2022. De verdachte reed met een snelheid van 155 kilometer per uur op de Roosendaalsebaan richting Oud Gastel. De maximumsnelheid is hier 50 kilometer per uur. De verkeerslichten werkten op dat moment niet en knipperden oranje. Op de kruising met deze verkeerslichten raakte de Mercedes van verdachte met volle vaart en grote kracht de Toyota waarin de slachtoffers zaten. 

Voorrangsweg

Omdat de Mercedes op een voorrangsweg reed, had verdachte op het bewuste kruispunt voorrang, was het standpunt van de advocaat van verdachte. De Toyota van de slachtoffers verleende die voorrang niet en dat was volgens hem de aanleiding van het ongeluk. De rechtbank oordeelt anders. Uit camerabeelden blijkt dat de Toyota juist heel behoedzaam het kruispunt op reed. De bestuurster van de Toyota heeft zich volgens de rechtbank gehouden aan de voorrangsregels die gelden bij niet werkende verkeerslichten. Volgens de rechtbank is juist het roekeloze rijgedrag van verdachte de aanleiding van het ongeluk.

Waarom deze straf?

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank strafverzwarend meegerekend dat verdachte zich na het ongeluk niet heeft bekommerd om de slachtoffers en dat hij al eerder is veroordeeld voor overtredingen in het verkeer. Volgens de rechtbank lijkt verdachte niet te willen leren van zijn fouten. De rechtbank legt een lange gevangenisstraf van 4 jaar op met de maximale rijontzegging van 10 jaar. Deze straf past bij een verkeerszaak waarbij sprake is van roekeloos rijgedrag en dodelijke slachtoffers. Ondanks dat de officier van justitie bij haar eis ook uitging van roekeloos rijgedrag, is de opgelegde straf lager dan de eis. Dit komt onder meer omdat de officier van justitie volgens de rechtbank in haar eis onterecht is uitgegaan van het juridische begrip ‘meerdaadse samenloop’. Daarmee kan een hogere straf worden opgelegd. 

Verkeersmisdrijven

Rechter Rogier Sonneveldt legt uit wanneer een verkeersmisdrijf bij de rechter komt en wanneer iemand schuldig is aan een verkeersmisdrijf. Wanneer spreek je van roekeloos rijgedrag? En waarom zijn de straffen voor dodelijke verkeersmisdrijven vaak best wel laag?

Uitspraken